Årets høstutstilling i Låvegalleriet – Galleri Lyshuset i regi av «Galleri lyshusets venner» åpner med en konsert ved panfløytist Roar Engelberg i «Låvegalleriet» 19. oktober.

Annonse

– Dette blir Venneforeningens største utstilling med hele 97 bilder, forteller Vidar Holstad på vegne av Galleri lyshusets venner.

– I år vises 25 akvareller og olje, av Arne Martinsen, 59 grafikk-akvareller-olje, av Kåre Tveter, syv bilder, grafikk, av Håkon Bleken og seks bilder og grafikk av Frans Widerberg, sier en engasjert Holstad.

Åpningskonserten – en del av festivalen «Musikk ved Glomma»

Åpningskonserten 19. oktober kl. 12 er en del av festivalen «Musikk ved Glomma». Utstillingen vil vise bilder av Kåre Tveter og årets gjesteutstiller Arne Martinsen.  Salgsutstillingen består av oljemalerier, akvareller og grafiske trykk. Det er også bilder av Håkon Bleken og Frans Widerberg med på salgsutstillingen. Utstillingen er åpen 19., 20., 26. og 27. okt. kl. 12-16.

Panfløytist Roar Engelberg er fra Romedal i Hedmark, f. 26.7.1964. Han begynte å spille panfløyte som 11-åring. Roar avsluttet i 1989 soliststudiet på panfløyte ved musikkonservatoriet i Hilversum, Nederland. Han var den første i Vest-Europa som gjorde dette, og han ble Norges første profesjonelle utøver på panfløyte. Han har blitt kjent for et bredt publikum gjennom en rekke radio- og TV-opptredener og har gitt ut 13 soloalbum.

Panfløyten brukes til både folkemusikk, klassisk, religiøse toner, sydlandske melodier og ren pop. Han har opptrådt i en mengde musikalske sammenhenger og har holdt konserter med populær- og kammermusikk, tradisjonell panfløytemusikk fra Romania og Sør-Amerika, samt vært solist med en rekke symfoniorkestre.

Han har holdt konserter i Sverige, Danmark, Færøyene, Finland, Tyskland, Østerrike, Nederland, Belgia, Romania, USA, Korea India og Japan.

Arne Martinsen (1930-2016), billedkunstner fra Eidskog stiller ut oljemalerier og akvareller. Arne sa om seg selv: «Jeg forsøker stadig å gi uttrykk for noe som jeg ikke helt greier å sette navn på. Mitt ønsker er alltid å formidle lyset i en opplevelse. Det er stemningen i et motiv jeg søker, mystikken i øyeblikkets stillhet over et landskap i skumringen som får sjelen til å svinge med, som i en opplevelse av stor musikk. I kunsten kan vi av og til kjenne et landskap inne i oss, et sted vi ennå ikke har vært» (fra boka Det tidløse landskapet av Svein R. Gjems).

Kåre Tveter (1922-2012). Salgsutstillingen består av grafikk, akvareller og oljemalerier med motiver fra Svalbard og Østlandet. Han er kjent for å ha malt landskaper, gjerne høst- og vinterstemninger i duse avtoninger og med minimal fargebruk. HM Dronning Sonja sa i sin tale under åpningen av Galleri Lyshuset i 2002: «Ikke mange kunstnere har bearbeidet lyset slik som Kåre Tveter. Ikke mange har hatt – og har – et så inderlig forhold til det norske lys under de forskjellige klimatiske forhold. Han henter med seg en stemning ute og tar den med inn for å gi den form på lerretet».