Musikk ved Glomma – en festival for klassisk musikk

Annonse

I 2017 fikk pianisten og odølingen Geir Henning Braaten er strålende idé; Sør-Odal må ha en musikkfestival for klassisk musikk! Han samlet sammen en gjeng med ivrige ildsjeler, tok kontakt med kommunen, og høsten 2018 var første «Musikk ved Glomma» en realitet.

– Jeg hadde en visjon om en musikkfestival med hovedvekt på klassisk musikk og kammermusikk. Festivalen fikk tittelen Musikk ved Glomma, som betyr at festivalens sentrum er Sør-Odal, men med muligheter for utvidelse langs Glomma i begge retninger, inkludert vår nabo i nord, som i år er med med en konsert i Sand kirke, sier iniativtaker og festivalens kunstneriske leder Geir Hennig Braaten.

Foto: Gunnar Johnsen

Omfattende program

Årets program er omfattende og variert. Den gode responsen fra fjorårets festival gjorde det enkelt å satse videre. Støtten fra samarbeidspartnere og Sør-Odal kommune er også uvurderlig, sier Geir Henning. I år kan vi invitere til flere konserter, både der vi holdt konserter i fjor og flere nye steder. Spesielt ser vi fram til å ha åpningskonserten i den nye salen på Glommasvingen skole. Åpningskonserten spilles av Jens Harald Bratlie på flygel.

Billetter til konsertene får du kjøpt i døra eller som forhåndssalg på biblioteket. Nytt av året er muligheten for å kjøpe festivalpass.

– Det er utrolig stas at vi har fått til dette, og jeg håper og tror at festivalen vil leve i mange år fremover, sier Braaten

Musikk fra Odalen

To av Norges fremste trekkspillere, Håvard Svendsrud og Øivind Farmen, gjester Kulturhuset Skogtun under festivalen.  Under konserten gjør de et perledykk i trekkspillmusikken hvor man får oppleve både klassisk musikk og en rekke kjente trekkspillklassikere side ved side.

Svendsrud og Farmen er begge klassisk utdannet ved Barratt Due musikkinstitutt, men har i tillegg til den klassiske musikken hver på sin kant vært svært aktive innen tradisjonell trekkspillmusikk og andre stilarter. På konserten på Skogtun på Skarnes vil første avdeling bli lagt opp som en ”vanlig” klassisk konsert med en blanding av deres respektive solorepertoar og noen duetter. I andre avdeling løsnes det ytterligere på snippen og ”veien blir til mens man går” i improvisert samspill, og mulighet for å komme med ønsker fra salen er også til stede. De er selv spente på utfallet, og sier at mange fine ting kan oppstå på en slik måte, samtidig er fallhøyden unektelig større enn med et trygt innøvd repertoar. Det vil også bli spilt musikk skrevet av trekkspillere fra Odalen, som Henry Haagenrud og Erling Eriksen. – Vi tror vi kan garantere at dette vil bli en særdeles trivelig konsertstund med flott stemning, sier de to utøverne!

Håvard Svendsrud og Øivind Farmen

Også plass til kunst

Festivalstyret ønsker å utvikle festivalen til å inkludere øvrig kunst og kultur som Odalen kan by på, og i år holdes en gårdskonsert med kunstutstilling på Stomperud Gård på Galterud. Her blir det klaver, fiolin og cello med Geir Henning Braaten, Henrik Hannsidal og Morten Hannsidal. Anne Kristin Øierud stiller gården til disposisjon, og holder samtidig en salgsutstilling med sine figurative og detaljrike tegninger. Galleri Lyshusets venner er også en bidragsyter til festivalen med sin åpning av årets høstutstilling, med konsert av panfløytisten Roar Engelberg. De presenterer billedkunstneren Arne Martinsen (1930-2016) fra Eidskog sammen med Kåre Tveter. Et utvalg bilder av Frans Widerberg og Håkon Bleken vil også være til salgs.

Gårdskonsert på Stomperud gård med både konsert og utstilling.

Samarbeider

Festivalstyret jobber for å knytte til seg samarbeidspartnere, både i form av økonomiske bidragsytere og arrangører. I år blir det blant annet en minikonsert hos samarbeidspartner Lilleseth Kjetting. Her blir det konsert med Jenny Aalborg og servering av kjettingkringle. Solbakken folkehøgskole bidrar med årets barneforestilling, og arrangerer Prøysenkonsert sammen med barnekoret Vivo. Nord-Odal hornmusikk står for en konsert i Nord-Odal sammen med saxofonkvartetten Rollin’Phones hvor de spiller «Sax mot mørketid» i Sand kirke. Sør-Odal bibliotek har sørget for at «den kulturelle spaserstokken»-arrangementet passer inn i festivalens profil, og viser Czardasfyrstinnen – en miniopera.

Sax mot mørketid

Kirkekonsert med dikt og musikk

Strøm Vokalensemble presenterer et spennende og allsidig program sammen med skuespilleren Nils Ole Oftebro, sopranen Katharina Kockum-Hovden, organisten Terje Winge og pianisten Geir Henning Braaten. På programmet finner vi vakker romantisk kormusikk av Brahms og Mendelssohn. Diktet «Det er den draumen du ber på» blir i år både lest av Nils Ole Oftebro og sunget av koret. Musikken er skrevet av Ulf Nilsen, og ble også framført på konserten ved fjorårets festival. «Saul» av Egil Hovland for resitasjon, kor og orgel blir også et spennende møte med nyere norsk kirkemusikk.

– Vår egen Terje Winge briljerer på orgel, både som solist og akkompagnatør, og vi gleder oss også over å kunne presentere en egen avdeling med Katharina Kockum-Hovden og Geir Henning Braaten, sier Kristin Nesse, dirigent for Strøm Vokalensemble.

Strøm Vokalensamble

Odalens egen Geir Henning Braaten

Etter mange år i «eksil» med konsertturneer verden over og undervisning ved Norges Musikkhøgskole, flyttet Geir Henning tilbake til Odalen og Slåstad, i 2012. Braaten hører til blant Norges mest profilerte og benyttede pianister, og har flere lange turneer bak seg både i Europa og Asia. Musikkarieren har også ført han til USA og Sør-Amerika, flere land i Afrika og andre eksotiske destinasjoner over hele kloden. Engasjementene har vært både som solist med symfoniorkestere, og med egne klaverkonserter. I tillegg til sin musikalitet har Geir Henning et godt språkøre. Han snakker blant annet portugisisk og tar opp igjen språkene japansk og russisk. I disse dager har han også begynt å lære seg både arabisk og gresk. – Det er morsomt å kunne kommunisere med de lokale når man reiser rundt i verden, smiler Geir Henning, som stort sett er selvlært når det kommer til språk.
– Språket  er grunnlaget for enhver kultur og jeg har alltid vært interessert i språk.

At det er godt å bo i Odalen er Braaten helt sikker på, men reising og spilling er han ikke ferdig med ennå. Neste solooppdrag har han i Iran.

Her kan du se Geir Henning fremføre Opus 62 – Lyriske stykker VII, under NRKs «Grieg minutt for minutt»: 

Vil du høre mer av Geir Henning? Under festivalen spiller han under kirkekonserten i Strøm kirke, på gårdskonserten på Galterud og under Lyrikk og musikk sammen med Leif Olsson, på biblioteket. Konserten på biblioteket er gratis.

Program for Musikk ved Glomma 2019

Onsdag 16. oktober kl. 18.00

Czardasfyrstinnen – en miniopera på Sør-Odal bibliotek

Torsdag 17. oktober kl. 16.00

Minikonsert med Jenny Aalborg hos sponsor Lilleseth Kjetting.

Torsdag 17. oktober kl. 19.00

Åpningskonsert i kultursalen på Glommasvingen skole med Jens Harald Bratlie på flygel.

Fredag 18. oktober kl. 19.00

Trekkspillkonsert med Håvard Svendsrud og Øivind Farmen på Skogtun

Lørdag 19. oktober kl. 12.00

Åpning av venneforeningens høstutstilling med Roar Engelberg på panfløyte – Lyshuset

Lørdag 19. oktober kl. 17.00

Rollin’ Phones og Nord-Odal hornmusikk i Sand kirke

Søndag 20. oktober kl. 18.00

Kirkekonsert med kammerkor, diktresitering, klaver, orgel og solist

Mandag 21. oktober kl. 18.00

Lyrikk og musikk på Sør-Odal bibliotek med Leif Olsson og Geir Henning Braaten

Tirsdag 22. oktober kl. 18.00

Gårdskonsert på Stomperud gård med klavertrio

Onsdag 23. oktober kl. 18.00

Prøysenkonsert på Solbakken folkehøgskole