Ildsjelene bak Prestgarden Kulturfellesskap foran den nysnekra baren. Fra venstre: Solfrid Anita Ruud, Kristin Bengtson, Stine Sannerud, Bengt Ringvold, Odd Einar Trøbråten, Tone Skogholt, Kjell Ola Sandmo, Asgeir Østli, og foran baren - Stig Jarle Fjeld.
Annonse

Før i tida var prestegården i bygda et sted med nyheter og impulser, og for mange «et vindu ut mot verden». På Sand får nå prestegården igjen en helt sentral betydning for lokalt og regionalt kulturliv. 

–      Det hele starta under en lunsj hos Kristin og Kjell i fjor sommer der Kristin Bengtson og jeg diskuterte prestegårdens framtid. Vi fryktet begge at den skulle havne i private hender, og var opptatt at den skulle være noe for offentligheten, forteller Solfrid Anita Ruud.

Etter en lunsj mellom Solfrid Anita Ruud og Kristin Bengtson i fjor sommer begynte ballen å rulle. Resultatet ble at fire frivillige organisasjoner gikk sammen om å kjøpe gården.

Engasjementet smittet over på Kjell Grinden, som dro sporenstreks ned til kommunen og ordførerens kontor. Der trommet de sammen de lokale organisasjonene til et møte og så begynte ballen å rulle. Med lån fra Odal Sparebank og garanti fra kommunen etter et hastevedtak, kastet de seg inn i en spennende budrunde, og vant.

–       Mange har tenkt tanken, at dette stedet har potensiale og kunne blitt et fantastisk kulturtun, legger Bengtson til.

Drømmen ble mulig å realisere da Odal Rockeklubb, Morodalsfestivalen, amatørteatergruppa Kulturelle Odølinger og Nordre Odalen kulturminnelag gikk sammen om å danne Prestgarden kulturfellesskap.

–       Jeg vil påstå at vi er ganske gode på frivillighet og kultur her i Nord-Odal. Noen måtte gjøre noe og det var oss. Og nå skal vi knytte til oss alt som kan krype og gå av kultur, smiler festivalsjef for Morodalsfestivalen Stine Sannerud.

Dugnadsånden er det ikke noe å utsette på i Nord-Odal.

Testsommeren

–       Je har akkurat bevilge penger til dass, kan Asgeir Østli i kulturminnelaget forsikre om.

Dette blir en testsommer, på grunn av pandemiens restriksjoner og begrensninger.

–       Da vi ikke er klare med bruksendring på hovedhuset enda har tatt en spansk en, og legger til rette for party i hagen. Hver helg i juli er fullbooket med spennende artister takket være Agnete Mangnes Kirkevaag som har et nettverk av en annen verden, forteller Kristin Bengtson.

På sikt er planen å sette i stand hele gården. Inne i hovedhuset fra 1884 er skal det være en permanent kunstbar med scene. URO skal ha øvingslokalene sine i kulturhuset, og det skal settes i stand et rom som dedikeres til prestegårdens historie.

Givergleden fra både privatpersoner og bedrifter i bygda har vært imponerende og resultert i den store utescenen som allerede står ferdig rigget opp på tunet.

–      Vi er så takknemlige for all støtte og alle som har meldt seg som frivillige til dugnad på Prestgarden, understreker gjengen.

Mye å glede seg til

Åpningsforestillingen med Kulturelle Odølinger går av stabelen på utescenen 11.-12. juni, etterover et år med planlegging og øving.

–       Vi er 16-17 gærne, voksne folk som står bak alt fra idé til gjennomføring. Det er en forestilling med masse humor for enhver smak, forteller Stine Sannerud.

Utescenen er rigget opp.

Når det er et større arrangement på gårdstunet så tar man med seg campingstol sjøl.

  1. juli er det duket for bokbad med Eirik Willyson som denne våren gav ut debutromanen Odalen på Tiden Forlag.

–       Det er stort at Kari Svendsen kommer i august. Ellers blir det alt fra quiz til hornmusikk, allsang for barn, kunstworkshop og rock på programmet i sommer. Det blir veldig fint, sier Kristin Bengtson.

I den nysnekra baren som Odd Einar Trøbråten står for, blir det uteservering. Her er det åpent å komme på kafé og henge i hagen for store og små.

I august blir det en historisk sentrumsvandring arrangert av Nordre Odalen Kulturminnelag med start og avslutning på Prestgarden.

28/8 arrangeres Bigdepride for tredje gang. Med parade, appeller, kjente og mindre kjente artister som hyller kjærlighetens budskap fra den store utescena.

–       Vi har store forhåpninger. Det er morsomt å kunne feire denne dagen nettopp her som presten Thomas Tinglum heiste regnbueflagget få år tilbake, understreker Stine Sannerud.

Variert Sommerprogram.

I september kommer Teater Innlandet på besøk og skal lage rosa fest på Prestgardstunet. Så kommer høsten og vinteren, og den entusiastiske gjengen garanterer at det blir planer da også.

I november planlegges en storsatsing der organisasjonene går sammen i et stort dugnadsprosjekt for å skaffe inntekter. De skal sette opp «Dionysos i Odal’n» av Terje Nordby. Kristin Bengtson har regi og på scenen står skuespillere fra Kulturelle Odølinger, rockeklubbens eget band «The Rabarbra Ann’s» pluss flere andre lokale aktører. Med dette prosjektet satser de på seks fulle hus og nødvendige kroner til drift av Prestgarden kulturfellesskap fremover.