Dramatikk og romantikk

Annonse

 

Dramatiske konfrontasjoner, romantikk og humor er blant ingrediensene når «Temmeret skær fram!» vises på Milepelen til helga. Medregnet sangerne i Storsjøkoret og Odal Bygdekor er rundt 90 aktører er med i forestillingen.

TEKST: Gunnar Nygård

Fløterkonflikt og kjærlighet 

Er temaet i det lokalhistoriske syngespillet som Hans Ludvig Fredheim har skrevet med utgangspunkt i den dramatiske arbeidskonflikten i Grytåa og Juråa i Knapper våren 1928.

Forestillingen skal vises på Milepelen kulturhus 21. og 22. april 2018, begge dager klokka 17.00, med lokale krefter på scenen: 17 skuespillere, fem musikere, Odal Bygdekor og Storsjøkoret. 

 

Tekster på odalsdialekt

Sangtekstene er skrevet av Elling M. Solheim, Arne Paasche Aasen, Tor Jonsson og Hans Ludvig Fredheim. Flere av tekstene er tilpasset handlingen, litt omskrevet og overført til odalsdialekt. Melodiene er av Ronald Andersen, Kai Johansen og Jorid Rønningen, som også har arrangert de fleste sangene for kor.

Bakgrunn for handlingenI mars 1928 hadde skog- og landarbeidere i Nord-Odal organisert seg for å få bedre lønns- og arbeidsvilkår. I begynnelsen av mai gikk det rykter om at skogeierne benyttet uorganiserte fløtere i Grytåa og Juråa i Knapper. Mellom 200 og 300 fagorganiserte arbeidere stilte opp for å «renske åa» for uorganiserte fløtere.

Denne konflikten var en av mange som var med på å forme verdier og legge grunnlaget for rettigheter som vi i dag tar som en selvfølge. I 2018 er det 90 år siden denne konflikten.

Spillet tar for seg forløpet til selve demonstrasjonen i ei tid med stor fattigdom og nød, arbeidsledighet, konkurser, tvangsauksjoner og personlige tragedier. Skogeierne opplevde et voldsomt prisfall i skogbruket med svært dårlige tømmerpriser.  Vi møter mennesker på begge sider i konflikten; i motsetninger, men også i kjærlighet og medmenneskelighet.

Et samarbeidsprosjektArrangører er prosjektgruppa «Temmeret skær fram», Storsjøkoret, Odal Bygdekor og Nordre Odalen Kulturminnelag. Øvrige samarbeidspartnere er Odal Sparebank, Nord-Odal kommune, Teater i Glåmdal og Milepelen Hotell & Vertshus.

Billettsalg
Billetter á kr 250 / 125 legges billetter kan kjøpes her eller hos Marihøna, Odal Sparebank og Milepelen Hotell & Vertshus på Sand og hos Joker Bakketun i Knapper.
På generalprøven fredag 20. april har alle ungdomsskole-elevene i Nord-Odal gratis adgang.

Prosjektgruppa:

HANS LUDVIG FREDHEIM

manus og kunstnerisk ledelse

JORID RØNNINGEN

musikalsk ledelse

METTE SKOGBAKKEN

dramatisering/kulisser/kostymer

HARALD TRØSEID

koordinator kor

LEIF SÆTHER

administrasjon

OLA HAUKERUD

økonomi

GUNNAR NYGÅRD

informasjon og PR


Her Storsjørkoret og Odal Bygdekor samlet til øvelse. Rundt 60 korsanger er med i forestillingen. Bygdekorets dirigent Eva Vermundsberget og sanger Tom Helstad i samtale under øvelsene. Varme følelser oppstår over sykkelstyret og på tvers av arbeidskonflikten: Anne Skogbakken og Thomas Tinglum. Mette Jernberg Skogbakken har ansvar for regien, mens Erik Jernberg står for kulissene.