Startskudd for Lysukene

Selv om første arrangement under Lysukene var allerede i går, foregikk den offisielle åpningen på Lyshuset og Låvegalleriet i dag, lørdag.

Annonse

Åpningen var kombinert med åpningen av Sør-Odal kunstforenings vårutstilling, som i år presenterer billedkunstner Jørgen Holen.

Ikke småtteri

Leder av kunstforeningen, Cato Bekkevold, fikk æren av å åpne både Lysukene og utstillingen.

«Lysukene er en flott årlig tradisjon, og det er veldig hyggelig å bli spurt om å foreta åpningen. Dette er en imponerende kulturmønstring, og det er ikke småtteri Odalen har å by på. Hele 34 arrangementer står på programmet, og det spenner fra blant annet foredrag, pubkveld, karusellrenn og karnevalsgudstjenste til utstilling på Milepelen hvor du kan se utstilt 18 forskjellige fisker som lever i storsjøen. Altså noe for enhver! Men vi ville ikke hatt Lysukene i Odalen uten alt engasjementet. Lag, foreninger og enkeltpersoner legger ned en betydelig frivillig innsats som blir til noe vi alle kan glede oss over. Det fortjener en applaus», sier Cato Bekkevold til stor applaus fra publikum.

Solbakken + Ole Paus = sant

Hilde Njøs, lærer ved Solbakken folkehøgskole, hadde tatt med seg skolens andreårselever for dagens musikalske innslag. Elevene fordyper seg i teater, med jevnlige sangtimer. De jobber for tiden med et Ole Paus-program og hadde valgt ut et knippe låter som de mente passet under Lysukene.

2. klasseelever fra Solbakken folkehøgskole

Elevene imponerte stort og høstet stor jubel fra salen for sin sin fremføring. Cato Bekkevold og Marit Barkbu, leder av Lyshusets venneforening, var skjønt enige om at det ikke var siste gang Solbakkenelever blir invitert til utstillingsåpninger.

Solbakken er delaktige under flere arrangementer som foregår i Lysukene, blant annet 8. marsarrangementet og forestillingen «Det gode mennesket fra Seszuan». Denne forestillingen passer best for voksne, og kan sees flere ganger i løpet av mars. Les mer her

Jørgen Holen – en allsidig kunstner

Årets utstilling presenterer kunstneren Jørgen Holen (1947-2014). Kunstneren bodde og arbeidet på Bekkestua i Oslo, og det er første gang vi ser en utstilling med hans arbeider i Odalen. Bekkevold forteller at det er vanskelig å si noe kort og treffende om Jørgen, da han var en mann med mange talenter. Blant annet var han en av landets fremste knivmakere, som ved hjelp av tannlegeverktøy lagde skafter med intrikate detaljer.

Litografier av Jørgen Holen

Holen var en selvlært kunstner som laget og blandet farger selv gjennom en møysommelig prosess. Hans bilder omtales som skikkelig håndtverk bestående av mange teknikker. Bildene bør studeres nøye for å virkelig få med seg alle detaljene.

Maling i miksmasteren

Jørgens kone Anka, samt hans sønn Rolf Kristian med sin kone Anne Grethe, var tilstede under åpningen. Anka kunne fortelle om Jørgen at han var en spennende person, som elsket å prøve ut nye ting. Huset var som regel fullt av prosjekter, som ikke nødvendigvis ble noe av. Videre forteller hun at når han blandet sin egen maling, la han beslag på kjøkkenets miksmaster i timevis for pisking av linolje og egg. «Det ble ikke bakt mange kaker i den miksmasteren for å si det slik», sier hun til latter fra publikum.

«Vi i familien synes det er veldig hyggelig at han har fått tilbud om å stille ut hos Sør-Odal kunstforening, og det vet vi at Jørgen ville synes også».

Det er heller ikke første gang Jørgen blir vist i selskap med Kåre Tveter. Han hadde en gang et utsmykkingsoppdrag for hurtigruta Polarlys samtidig som Tveter. Det ble mange turer med hurtigruta etter det, forteller kona.

Maleriets ryddegutt

Jørgen jobbet på en slik måte at en journalist en gang kalte ham «Maleriets ryddegutt». Han la så mange lag av maling, motiver og farger at han til slutt ikke hadde noe annet valg enn å rydde opp for å hente frem et motiv. Studerer du bildene hans vil du se spor av alle disse teknikkene og lagene som utgjør helheten.

Kona Anka er rammemaker, og har selv rammet inn alle de 61 bildene som er å se på utstillingen i Låvegalleriet.

Vil du se utstillingen med egne øyne kan det gjøres i Låvegalleriet ved Lyshuset på Skarnes følgende datoer:

2. og 3. mars
9. og 10. mars
16. og 17. mars

Alle dager kl. 12-16

Les mer på kunstforeningens Facebookside

Galleri Lyshuset holder også åpent disse helgene.

Flere bilder fra arrangementet:

Hilde Njøs og Solbakkenelever fremfører et utvalg Ole Paus-sanger

Solbakkenelev framfører Ole Paus’ «En myk manns sang»
Ragnhild Pekeberg studerer et litografi av Jørgen Holen

Anka forteller om ektemannen Jørgen Holen