Trivelig og tankevekkende møte med Ropstad

Tekstene er originale og formidler en slags mild sørlandsk ettertenksomhet samtidig som enkelte tekster kan ha en politisk og samfunnskritisk brodd.

Annonse

TEKST: Gunnar Nygård

Det var ikke lett å bestemme seg fredag kveld, men det endte med at jeg ofret både taco’en og «Nytt på nytt» og bega meg ned til Milepelen for å overvære både bokbad og konsert med Erlend Ropstad. Jeg angret ikke et sekund.

Det ble et svært hyggelig nytt bekjentskap med en sympatisk sørlending som nå hører til i Norges desiderte elite av visesangere.
Ikke minst har han fått mye positiv oppmerksomhet for sine tekster. Han er også nominert til to spellemannspriser i år.
Svein Andersen i Aftenposten skriver i anmeldelsen av Ropstads siste album, «Alt som har hendt», at sangene hans framstår som små noveller. Tekstene er originale og formidler en slags mild sørlandsk ettertenksomhet samtidig som enkelte tekster kan ha en politisk og samfunnskritisk brodd. Jeg merket meg spesielt «Vi henter dem om natten», som han skrev på ti minutter etter å ha sett Sylvi Listhaug i fri utfoldelse på TV i jakt på asylsøkere. Ellers handler mye om kjærlighet og omtanke for mennesker. Ikke minst merket vi i flere viser et nostalgisk, varmt forhold til hjembygda, Vennesla og til Sørlandet.
Konserten ga mersmak, og jeg skal nå hente fram hans siste album på Spotify, ikke minst for å lytte mer konsentrert til tekstene.  Sørlandets store dikter  Tekst og diktning var da også et sentralt tema i bokbadet forut for konserten. Stig Aasheim og Ropstad snakket om forbilder, og vi fikk høre at Ropstad alt fra tiårsalderen var opptatt av gode tekster i sangene, og at han på ungdomsskolen opptrådte med «sære» dikt. Ellers nevnte han blant andre Bruce Springsteen, Tom Waits og Bob Dylan som inspirasjonskilder.
Ingen tvil: Erlend Ropstad har overtatt rollen som Sørlandets store dikter fra Vilhelm Krag, Julius Hougen og Jens Gunderssen.

Etter konserten i Milepelen drar Ropstad til Svalbard, men nordodølinger som vil oppleve ham får en ny mulighet i Hamar kulturhus fredag 9. mars.  I radioprogrammet «Ordet fanger» på NRK P2, der temaet var «Hva skjer med en tekst når det blir satt musikk til?» og «Hvordan lage musikk av poesi?», kan du blant annet høre Ropstad lese sine egne tekser.
Stig Aasheim klarte seg utmerket i bokbadet, og vi ser gjerne at vi får mulighet til å oppleve flere slike seanser i Milepelen framover. Takk til arrangørene: Nord-Odal bibliotek, Odal Rock Club og Milepelen.

En perfekt ramme— Jeg er veldig godt fornøyd med et arrangement som hadde et så høyt kunstnerisk nivå, sier kultursjef Alexander Hallan. Stig Aasheim var eminent i rollen som bokbader, og stor applaus gis lyd og lystekniker Ola Trøftmoen som skapte en perfekt ramme.

Hvordan var oppmøte?
— Vi har plass til flere, men huggalt at folk tar turen helt fra Drammen også. Og vi er fornøyde med oppmøte, mange droppet fredagstacoen. Alt i alt en suksess. En opplevelse som viser at man ikke trenger å dra fra Odalen for å oppleve de store kulturbegivenhetene, sier en fornøyd Hallan.

Tekst hentet fra blaadammen.com