Scenograf Mette J. Skogbakken fra Bruvoll bruker minimalistiske virkemidler når hun skaper rommet til Teater i Glåmdal sin nyeste forestilling Glåmdalsmonologene. Den spilles på Solbakken folkehøyskole 5. mars og Milepelen 6. mars.

Annonse

– Glåmdalsmonologene er fire unike fortellinger satt sammen til en helhet. Forfatterne Levi Henriksen, Heidi Linde og Tommy Skoglund har skrevet på bestilling, mens Martin Høgberget og Ingjerd Engh vant en stor manuskonkurranse, forklarer Mette J. Skogbakken.

Den travle scenografen og regissøren har vært nærmest fast tilknyttet Teater i Glåmdal siden starten, men har også hatt engasjementer ved Teater Innlandet, Rogaland teater og Farmen på TV2.  Hun er akkurat ferdig med å regissere Graute-forestillingen til gjenoppståtte Odal Teaterkompani, og har de siste ukene lagt siste hånd på scenografien til Glåmdalsmonologene.

Mette Skogbakken
Mette J. Skogbakken er kjent som en dyktig regissør og scenograf. Nå skaper hun rommet til Glåmdalsmonologene med minimalistiske virkemidler. Foto: Lars Ovlien.

– Jeg utarbeider uttrykket i dialog med regissør Ivar Tindberg, som har en rekke store norske oppsetninger bak seg. Elva er et gjennomgangstema, og vi har fått spesiallaget en gammeldags skinnsofa, der Erik Jernberg og pappa Tor Skogbakken har hjulpet til med snekkerarbeidet.

Monologene har utenforskap som fellesnevner. Skogbakken har skapt et enkelt rom der tanker og refleksjoner får leve fritt. Poesi, beinhard realisme og humor lever side om side i dette rommet, som har farger av Innlandets lengsler, håp og drømmer.

– I Glåmdalsmonologene møter du fire ekte hverdagsmennesker som alle basker med sitt, men likevel lander nogenlunde stødig i tilværelsen, portrettert av fire svært dyktige skuespillere som bidrar til å sette sitt unike preg på forestillingen.

Regissør og skuespillere i Glåmdalsmonologene
Regissør Ivar Tindberg (til venstre) sammen med skuespillerne Helle Ottesen, Harald Engan, Sten Bjørge Skaslien Hansrud og Turid Rivertz Vatne, samt pianist Trond Lindheim. Sofaen er laget av Mette J. Skogbakken. Foto: Lars Ovlien.