Storstilt feiring av Hans Børli

Annonse

 

I 2018 er det 100 år siden Eidskogs store forfatter Hans Børli ble født på et torp langt inne på skogen. Et enormt jubileumsprogram skal prege hele 2018 med forestillinger, konserter, turer og seminarer.

8. desember 2018 er det 100 år siden Hans Børli (1918–1989) ble født. Gjennom hele året vil det lokalt, regionalt og nasjonalt bli en storstilt feiring av den folkekjære lyrikeren. 100-årsjubileet blir avrundet med en festforestilling på hovedscenen på Det Norske Teatret i Oslo.

Sammenligner Børli med Beatles

Levi Henriksen sammenligner Børli med Beatles. Som ung journalist ble Levi «starstruck» da han skulle intervjue dikteren fra Eidskog kommune, Hans Børli 2018

Like aktuell i dag

Drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte Hans Børli oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.

Hans Børlis tanker og diktning er like aktuelle nå, her et par utdrag fra hans sitater;

Dette er det vanskeligste av alt: å være seg sjøl – og synes at det duger.

Tankestreif (1991)

Vi sliter for å leve, men før vi veit ordet av lever vi for å slite.

Siste dikt (1991)

Alle er vi ensomme. Alle behøver vi hverandre, likevel er grensen mellom menneske og menneske altfor ofte lukket og stengt med rusten piggtrå av mismot.

Frosne tranebær (1984)

Målet med jubileet er å aktualisere Hans Børlis forfatterskap for nåværende og kommende generasjoner. Aktivitetene i denne artikkelen er kun et utdrag fra kalenderen. Se hele kalenderen under;

Universell dikter av internasjonalt format

I Teater i Glåmdals store Børli-forestilling «Å sette vinger på en stein» skal publikum bli kjent med Hans Børlis liv og forfatterskap gjennom dramatiserte dikt og musikk. Vi skal presentere dikteren gjennom en varm og ekte forestilling, preget av forfatterens bredde, krydret med hans beske humor.

Vi skal ut i tømmerkoia, til det blå dikterbordet, til Theatercafeen og den nattestille bygdesaga. Men først og fremst skal vi forsøke å avlive myten om ”gubben på stubben”, og forsøksvis bevise at Hans Børli er en universell dikter av internasjonalt format.
Å sette vinger på en stein er et samarbeid med Hans Børli-jubileet og DKS og er en helaftens forestilling på turné, med musikere, sanger og to skuespillere.

— Jeg tror det blir en veldig fin forestilling, rett og slett en kabaret av godt gamledags merke, sier Øivind Roos som har regien for stykket «Å sette vinger på en stein».

Onsdag 25.april settes forestillingen «Å sette vinger på en stein, en Hans Børli -kabaret i ord og toner» opp på Skogtun på Skarnes. Billetter kjøpes hos Skarnes Farvehandel NID, 62 96 11 50.

— Det blir en forestilling med masse musikk, humor og dramatiserte dikt, forteller Roos.

Opplegg og regi: Øivind Roos. Scenografi/kostyme: Mette J. Skogbakken. Medvirkende: Nils Oscar Ottesen (skuespiller/sanger), Sten Bjørge Hansrud (skuespiller/sanger), Marianne Bye Granheim (sanger/skogrå), Krister Skadsdammen (multimusiker), Kari Ingelsrud ( treblås), Berit Billingsø ( tangenter), Kjetil Hjerpset (bass), Øivind Roos (musiker, sanger, skuespiller),
Åse Lukerstuen (turneleder/inspisient/tekniker) og Vidar Larsen (lydtekniker).

«Skogens dikter»

Hans Børlis er ofte blitt karakterisert som «Skogens dikter», en betegnelse han selv både likte og mislikte. Utgangspunktet var skogen. Den kjente han bedre enn noen. Trolsk natur, drømmer, blodslit, sorg og glede. I sin kamp med ordene førte han oss inn i politikk, til fremmede kulturer og ble i økende grad opptatt av eksistensielle problemer som ensomhet, krig, fangenskap, angst, tro, tvil og død.

Børlis litterære produksjon strekker seg over tidsrommet 1933-1988, fra han debuterte i Kongsvinger Arbeiderblad med skolestilen «l snestorm og kulde» til hans siste, retrospektive verk, «Med øks og lyre». I alt ble det 22 diktsamlinger og seks prosabøker. En diktsamling, en roman og en aforismebok, «Tankestreif», er utgitt posthumt. Hans Børli skrev forøvrig et par uhøytidelige skuespill og bidro med fortellinger, dikt og noveller i flere aviser og ukeblad. Dessuten var han en flittig brevskriver.

Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tsjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser.


19. oktober 2018: Litteraturhuset i Bergen markerer Hans Børli-jubileet med samtalen «Drømmen er et tre: Hans Børli i 100 år». Børheim er stedet på Tobøl som Hans Børli flyttet til fra Oppistuen i 1946. I samarbeid med Børli-selskapet ønsker Børli-familien i jubileumsåret å åpne opp for at publikum kan besøke dikter-hjemmet. 8. desember 2018: På Hans Børlis 100-årsdag blir det offisiell markering og bursdagsfeiring i Eidskog. ”Veien til evigheten, -ei opplevelsesreise i Hans Børlis rike.” – Bli med på en av 10 turer fra 27. juni til 8. juli. (Hans og Magnhild utenfor Børheim) 25. april 2018, Skogtun, Skarnes: «Å sette vinger på en stein» – en Hans Børli-kabaret i ord og toner 8. juni 2018: Når kvelden står rød over Hesteknatten – Herborg Kråkevik i hamnehagen på Søstun gård. 14. oktober 2018: Bål og Børli-dikt under den store himmelen i Oppistun. 4. desember 2018: Som offisiell avslutning på jubileumsåret blir det storstilt festforestilling på hovedscenen på Det Norske Teatret i Oslo.