Liv Natalie Nymo, i bakgrunnen, dirigerer «Glad Jul koret» Foto: Hanna T Høyem.
Det som begynte som et lite juleprosjekt med gode venner har etterhvert utviklet seg til å bli et noe større juleprosjekt – fremdeles av og med gode venner.
Annonse

– Første året møttes vi på konsertdagen, ble endelig enige om hva som skulle synges og spilles og klinket til! Etter hvert har det utviklet seg til å bli en vesentlig mer gjennomarbeidet konsert, både teknisk sett, innholds- og organisasjonsmessig. Målet er å bli litt bedre for hvert år, sier primus motor Halvor Haukerud.

Ikke noe fast ensemble

Hvem som er med fra år til år varierer med hvem som har anledning til å ta ei helg i Odalen i årets travleste måned for mange musikere. Likevel, det er noen som liker seg såpass godt her at de tar seg tid.

– Vi kan ikke skilte med de høyeste honorarene, men vi betaler realt, og forsøker først og fremst å lage en ramme hvor alle medvirkende trives så godt at de har lyst til å komme tilbake, sier Haukerud.

De som er med i år er  Hanna Trondalen (vokal), Øyvind Boye Løvold (vokal), Jorunn Undheim (vokal), Liv Natalie Nymo (vokal), Halvor Haukerud (vokal), Bjørge Verbaan (kapellmester og piano), Lise Voldsdal (fele), Jan Olav Renvåg (bass), Øystein Bang (keys, trommer og perk).

Priorieterer Odalen

– Uten å glemme noen må jeg nesten nevne at Øyvind Boye Løvold står midt oppe i sin egen julekonsertturne, er i full gang med prøver til musicalen Chess som skal opp på Folketeatret over nyttår, Lise Voldsdal turnerer med både Christel Alsos, Paal Flaata, Madrugada og enda noen til i desember – og allikevel kommer de til oss, sier Haukerud med entusiasme. Han fortsetter:

– Så er det litt tilfeldigheter som slår inn. I fjor ble jeg kjent med den amerikanske tenoren Jack Swanson. En rakett på den internasjonale operahimmelen, om man kan si det slik. Han hadde da et engasjement på Den Norske Opera og Ballett og hadde kort fortalt mer lyst til å være med på synge konsert på Sand enn å se i veggen på hybelen i Bjørvika. Han hadde lyst til å være med i år også men manageren hans mente det ville være økonomisk mer fordelaktig om han ja til en solistjobb i Lincoln Center. Fra et produsentståsted kan jeg være enig i managerens vurdering. Økonomien er nok, enn så lenge, noe bedre i en førjulskonsert i NYC enn på Sand. MEN: Hvem vet. Kanskje er han tilbake neste år?

Øving i Størhuset

I år, som de siste årene, blir det barnekor på konserten. I Størhuset på Haukerud foregår de nest siste forberedelsene til årets julekonsert.

– Å få gard’n full av biler som kjører sangglade unger til øving er skikkelig stas. Det ble vel sunget her på den tia det var bryggerhus her også – men jeg er usikker på om det ble sunget så reint. Produsent Haukerud smiler og håper og tror at det ikke blir siste gang det blir glad sang å høre herfra.

– Vi har lenge hatt et mål om at denne konserten skal være til glede og inspirasjon for musikerspirer. Vi er klar over at konkurransen er sterk fra andre fritidsaktiviteter, men er tilsvarende glade for at så mange har hatt lyst til å være med på dette.

I år settes det derfor av mer ressurser til dette «Glad Jul koret».

– Ungdommen  setter pris på å øve!  Og hvis det er interesse for det kan det hende vi skal gjøre enda mer ut av det til neste år.

Langsiktig tenking

Det blir konsert til neste år også. Menighetsrådet har gitt Glad Jul gjengen tilsagn om leie av kirken, den siste helga før jul, helt fram til og med 2022.

– Forberedelsene til 2020 er allerede godt i gang. Jeg skal ikke røpe alt for mye, men det er med en stor porsjon ansvarsfølelse.  Vi takker for den tilliten. Det gir oss muligheten til å tenke langsiktig og vi er veldig åpne for å tenke de tankene sammen med andre som har lyst til å skape enda mer entusiasme rundt Glad Jul!

I skrivende stund er det billetter igjen. De kan kjøpes på Ticketmaster og på Marihøna på Sand. https://www.ticketmaster.no/event/glad-jul-i-sand-kirke-billetter/617601