Årets utgave av det stuttreiste førjulshefte «I siste liten» og Odalskalenderen 2019 med vakre bilder fra dalen vår er i salg nå.

Annonse

— Vi synes det er så artig å jobbe i lag og når folk tidligere i år begynte å etterspørre etter julehefte, så satte vi oss like godt ned og produserte et, forteller Hans Ludvig Fredheim som har skrevet tekstene i både juleheftet og kalenderen.

— Førjulsheftet handler om barndomsminner og historier fra Odalen. Om alt fra griseslakting på skoga, historier fra handleturer til Skarnes i 1918 med M/S Storsjø, om snømåking og engler, smiler Rune Nor, illustratøren i førjulsheftet.

Kunsten å kleive ved

«Han far kunne vurdere hør kabben han skulle kleive; om kabben skulle ligga hæll stå på stabben, og alt ætter treslag og hå mie hæll lite kvist det var i døm. Han var træffsikker med øksa, høt ti kabben enten’n sto hæll låg, kunne står slik i timesvis han far, det køst’n så lite, han hadde det i blodet ætter et langt liv med tønnerhøgging, vedaopplegging, kapping og kleiving…»

Slik begynner teksten om barndomsminner fra veaboden og da tida sto stille i Odalen før i verda. Førjulsheftet er virkelig fullspekket med gromme tekster om livet før og nå, med herlige og gjennomtenkte illustrasjoner av Rune Nor til. Et lite historisk tilbakeblikk i seg selv.

Bære nedslaget blir bra

Bære nedslaget blir bra er en tekst i heftet som omhandler han bæssfar som var interessert i sport, men det vart aldri tæll at’n dreiv det tæll no’ stort.
Men han hadde et stort livsmotto, forteller Fredheim, han sa alltid; «det tæller lite om hoppet kan bli litt for stutt, bære nedslaget er bra.»

— Det er vel en fare for at det har gått i arv og at jeg tenker slik av og tæll je au, ler Hans Ludvig.

2019 i tekst og bilder

Hans Ludvig har også sammen laget en kalender sammen med kona Marit i år. En 2019 kalender rolige tekster og naturbilder fra Odalen.

— Tekstene har Hans Ludvig stått for og jeg har vært fotografen, og sammen har vi kost oss masse med å lage dette i hop, sier Marit.

«Værm var gensern’n. Værmere sokka. Værmest er vennskap som varar.» Er teksten i måneden mars og Marit har tatt suverene bilder som passer til.

Så er du i siste liten og ønsker å glede en venn med stuttreist kultur til jul, så fikk du kanskje nettopp en julegaveide?