Sand kulturkomité er i gang med vårens store teaterproduksjon «Odølinger i bere tider» og i ensemblet er hele 41 lokale skuespillere med.

Annonse

— Vi er enda en gang kjempeglade for og presentere ny teaterforestilling. Vi følger fortsatt familiene Hanslikkjen og Olafsen, nå i 1952 og 1972 i Odølinger i bere tider, sier Bengt Ringvold på vegne av Sand Kulturkomite.

Durkdrevne skuespillere fra 9 år og oppover

Vi har fulgt familiene i oppsetningene Odølinger før i væla og Odølinger ei stønn etterpå. Stykkene har vært populære og har stor betydning for å bringe historien vår videre.

— Vi jobber så bra sammen og er en gjeng flinke og kreative sambygninger fra 9 år til godt voksne, om jeg får si det i all beskjedenhet er vi durkdrevne, ler kulturpersonligheten Bengt.

Stine Sannerud og Stig Jarle Fjeld.

— Og takket være Mette Skogbakken som har regien og holder styr på oss, så får vi dette til igjen. Uten henne hadde det ikke vært mulig å gjennomføre, forteller han ydmykt. ​

Bygdehistorikken ligger til grunn for de betydningsfulle historiene som bringes til live.

Fra 1950 og 60 årene

— I 1950 og 60 årene reiste det en «kræmmer» i fra Eidsvoll rundt her bygda. Jeg tror at mange husker han, det var Antonsen, med blå damesykkel og en stor brun koffert på bagasjen, forteller en engasjerte kulturhistorikeren, Bengt Ringvold.

— Jeg husker han, slik han var kledd og at han var veldig høflig da han banket på. Utrolig spennende for en liten sjenert gutt den gang. Det jeg egentlig tenker på hvor han bodde da han var her i bygda, og tenk om noen hadde et bilde av han, men det er vel sikkert ikke mulig, fortsetter han.

Celina og Benny Nyborg sammen med Anita Ruud

Det er også fortalt at han kom med bussen til Sand med den blå sykkelen plassert på stativet foran på bussen , ja slik var det det gang. Morro om noen her har noen opplysninger om denne huggale «kærn.»

— Tia fliger fært før oss teaterfølka, det er jussen bære ei snau viku att, sier Bengt .

— Billetta går unna både på netti å hos a Marit på Marihøne. Ja åsså skær vi sælja i dørn da døkk kommer den 5. og 6. april., da vil teaterstykket bli presentert i Storsalen på Milepelen, smiler Ringvold.