Om ei drøy uke står Madder Mortem på scena på Parkteateret i Oslo. De skal feire at det er 20 år sida debutskiva Mercury kom ut. Det gjør de ved å invitere alle tidligere medlemmer av bandet til å bli med og spille. Samtidig jobber de med en dokumentarfilm om bandet og om Nord-Odal. Resultatet kommer forhåpentligvis i løpet av vinteren en gang.
Historien om Madder Mortem er også historien om det ene bandet fra tida på rockeverkstedet på Mo Fritidsklubb som fortsatt eksisterer. Tidlig på nittitallet var det mange aktive band, og de fleste kom helt eller delvis ut av dette rockeverkstedet, ingen nevnt – ingen glemt.
Når vi spoler tida ca 25 år framover til i dag ser vi at det igjen finnes et rockeverksted som hjelper unge og håpefulle rockere. URO (Ungdommens Rockeklubb Odal) er starta og drivi av Odal Rockeklubb på Austvatn. Smelta Bly, som er det første resultatet av denne satsinga har allerede fått prøve seg på mange scener i distriktet, og disse musikerne er langt yngre enn det de fleste av oss var den gang vi starta opp. Her er det bare å glede seg til fortsettelsen.
Odal Rockeklubb i seg sjøl fortjener også all den ros de kan få. I tillegg til satsinga på ungdommen er det en så høy frekvens og kvalitet på konsertene de tilbyr i Austvatn at man nok må leite blant ganske så mye større steder for å finne noen som kan matche dem. Og det er gledelig å se at både lokalbefolkningen og tilreisende setter pris på tilbudet og møter opp. Rockefestivalen på sommeren er allerede legendarisk langt utenfor Nord-Odals grenser, og utover høsten nå er det allerede booka inn et tjuetalls artister fra nært og fjernt. Denne helga kommer for eksempel sjølveste Hans Rotmo med sitt nyeste tilskudd på Vømmølstammen.
Et annet helt nytt band har også dukka opp i løpet av de siste månedene, med et helt annet uttrykk enn Smelta Bly og også med ganske så mye eldre medlemmer. Hembøttin Bluegrass med søstrene Bjørg og Tone Skogholt i spissen har allerede skaffa seg mange nye venner med sin ekte amerikanske bluegrass og tekster på kav knappergarding. I september er de klare for Milepelen kulturhus.
Og for den som trodde at vi nå har bevega oss veldig langt fra starten med Madder Mortem, så er det også her en link. Dette bandets banjoist og steelgitarist, Thomas Vik, spiller også steelgitar på Madder Mortems forrige studioplate. Og blir kanskje å se på scena med dem på Parkteateret?
Både Odal Rockeklubb og Madder Mortem har i løpet av de senere åra fått den gjeve utmerkelsen «Årets Austvassgarding». Det er godt å se at nærmiljøet virkelig vet å verdsette at man både bidrar til aktivitet i nærmiljøet og til å sette hjembygda på kartet.
Musikk. Det er helt klart Nord-Odal det.