«Hvis du kjenner en som du oppdager har blitt utsatt for spiseforstyrrelser, ikke vær redd for å si ifra til en voksen og ansvarlig person.»

  • Tanker i tiden
    Skrevet av Abigail Nadine Eikestø og Anine Hesbråten
Annonse

Anoreksi, eller Anorexia nevrosa, er en av tre typer spiseforstyrrelse. Anoreksi utgjør rundt ti prosent av alle spiseforstyrrelser, og 90 % av dem som har denne diagnosen er unge kvinner.

Denne diagnosen går ut på at du har et vanskelig forhold til vekt, mat og utseende. Det starter med at du ikke føler deg vel i din egen kropp, og du føler at du er for tykk. Du starter å spise mindre for å gå ned i vekt, i mange tilfeller er det slik at du slutter å spise helt over en lengre periode. Plutselig har vekten din gått kraftig ned, og utseendet forandret seg helt. Du har blitt tynnere, som du i utgangspunktet ville, men du klarer ikke å stoppe der. Hvis du bare hadde slanket deg, fått et sunnere forhold til mat og en bedre livsstil med mer fysisk aktivitet enn tidligere, så hadde det vært helt ufarlig. Men, det som er med denne lidelsen er at du ikke klarer å begynne å spise igjen, fordi du har en intens frykt for å gå opp i vekt. Derfor vil det etter hvert bli livsfarlig, helsen din blir svært dårlig, og det er ikke noe mer enn skinn og bein igjen.

Kan bli livstruende tynn

Denne lidelsen er veldig farlig, fordi de som er rundt den med anoreksi, ser at personen er syk, men personen selv ser det ikke. I noen tilfeller kan det til og med være sånn at personen har et så forvirret kroppsbilde at den ser seg selv i speilet og ser en veldig overvektig person, mens personen egentlig er kjempetynn. Ofte har personen tørr og ru hud, kalde hender og føtter og lavt blodtrykk.

For jenter er det også vanlig å miste menstruasjonen. Det er ofte slik at anorektikere nekter å få medisinsk hjelp, nettopp fordi de ikke oppfatter at de er syke. Medisinsk hjelp innebærer at anorektikeren får snakke med en som har nøyaktig kunnskap om diagnosen, og kan bli fortalt de alvorlige konsekvensene som følger av den. Behandlingen går så ut på to hovedområder. Det første er å gjenopprette vekten og et normalt spisemønster. Det andre er å identifisere tanker og følelser i seg selv. I noen tilfeller da anorektikeren har blitt livstruende tynn, blir personen tvangsinnlagt på et sykehus, slik at den kan få umiddelbar hjelp, og forhåpentligvis berge livet.

Lett å bli påvirket negativt

Omgivelser og følelser har mye med opprinnelsen av spiseforstyrrelser å gjøre. Folk rundt deg skaper tanker inne i deg og ditt hode. Den vanligste alderen for dem som blir diagnostisert med anoreksi er mellom 14 og 19 år, og det er som oftest jenter. Folk i denne alderen går på skole, de ser hundrevis av forskjellige folk hver dag, folk med forskjellig vekt og utseende.

I denne aldersperioden er det lett å bli påvirket, spesielt negativt. Når man er ungdom, har man mange sterke og nye følelser. Det er mye som foregår oppe i hodet og inne i kroppen. På skolen er det vanlig å være i en vennegjeng. Se for deg en vennegjeng med jenter i 16-årsalderen. Alle ser forskjellige ut, forskjellig høyde, utseende og størrelse. Det hender fort at du synes noen er finere enn deg, og du vil se ut som dem. Du føler deg kanskje som den tykkeste i vennegjengen din, og du går rundt og føler deg usikker på deg selv. I tillegg har du tilgang til hele internett, når som helst og hvor som helst. Du er kanskje inne på Instagram, blar rundt, ser tusenvis av bilder av jenter. Du analyserer dem, alle ser like ut, de er tynne og vakre. Inne i deg tenker du at det må være slik alle skal se ut. Du begynner å lete etter forskjellige måter å gå raskt ned i vekt på. Du begynner å trene, men det går for lenge uten at du ser noen resultater. Da begynner du å kutte ut noen måltider om dagen. Etter hvert spiser du mindre og mindre. Du begynner å se resultater, så du fortsetter å spise mindre, noen dager går du helt uten mat. Til slutt ser alle andre enn deg at du har blitt for tynn, og at du har blitt syk.

Viktig at man får hjelp

En del anorektikere klarer å bli helt friske etter en stund og de har i ettertid et normalt forhold til mat og vekt. Andre klarer å komme seg opp i en stabil og rimelig kroppsvekt, men er fortsatt opptatt av vekt. Andre igjen vil kanskje utvikle overspising med oppkast. Dette viser at denne lidelsen rammer en person kraftig, så kraftig at mange aldri klarer å få et normalt forhold til mat, vekt og utseende igjen.

Grunnen til at det er vanskelig å få en stabil kroppsvekt, er at anorektikeren har vanskelig for å få i seg mat. Det skyldes at kroppen har vendt seg til et betraktelig mindre inntak av mat i det siste. Personen klarer derfor ikke å få i seg så mye mat om gangen, og prosessen mot en sunn vekt blir lang.

En person som har slitt med anoreksi tidligere har lettere for å få tendenser til spiseforstyrrelse igjen. Enten kan det være at personen aldri klarer å spise seg opp til en normal kroppsvekt, og fortsetter å spise lite. Eller så kan det være at personen begynner å overspise, og da tipper den over til en like farlig side. Derfor er det viktig at personer med diagnosen anoreksi får hjelp, både medisinsk og psykisk, helt til man kan se at personen er frisk igjen. Etter dette er det også viktig å holde ekstra øye med denne personen og tenke over handlinger og ting man sier rundt denne personen, fordi den kan være ekstra sårbar på visse temaer.

Si ifra til en voksen og ansvarlig person!

Anorexia nevrosa er en alvorlig diagnose. Utfallet av en lidelse som denne er livstruende. Det går fort, men det tar ofte lang tid før venner og familie oppdager det. Hvis du kjenner en som du oppdager har blitt utsatt for spiseforstyrrelser, ikke vær redd for å si ifra til en voksen og ansvarlig person. Det kan være en forelder, lærer eller helsesøster. Uansett er det viktig å si ifra når det handler om en persons helse og liv.

Det er viktig at folk som sliter med spiseforstyrrelser får hjelp og noen de kan snakke med, på denne måten kan de få hjelp med det psykiske og få veiledning med tanke på mat.