Annonse

Leksefri skole er et tema som er mye diskutert i dag. Det er et tema hvor både foreldre, elever og lærere er uenige. Lekser altså hjemmearbeid, har eksistert i mange år. Formålet med lekser er at barn skal jobbe med det de har lært på skolen, for å øve på det. Noen mener at lekser er viktig og bra å ha, mens andre mener at det tar opp tid og at det ikke utgjør noen forskjell. Det høres smart ut, men i praksis viser det seg at det ikke nødvendigvis fungerer like bra som det er ment. 

Effekten av å gjøre lekser er liten

Noe som kan være positivt med lekser er at man kan lære seg ting bedre og føle seg mer forberedt til neste dag. Lekser kan hjelpe deg med å forbedre resultater på innleveringer og prøver. Lekser kan også gjøre at du får repetisjon av det du har gått gjennom.
Norsk forskning viser også at en gjennomsnittlig elev gjør det bedre på skolen på grunn av lekser, men at effekten er liten. 

Negative sider med lekser er at man er nødt til å klare å gjennomføre de for at de skal fungere. Hvis man ikke skjønner temaene, hjelper det ikke med lekser. Man kan da være nødt til å få hjelp av foreldrene, noe som er blitt vanskeligere i dag. Dette er fordi at mange kommer hjem til et tomt hus og fordi at man har vanskeligere lærestoff i lavere trinn enn det de hadde før. Dette gjør at en del foreldre ikke kan hjelpe uansett, og for andre er det vanskelig nok at de ikke har vært gjennom det på en stund.

Presser inn lekser i en hektisk hverdag

Har man lekser er det også viktig at det blir satt av tid. Etter en lang skoledag er elvene slitne og mange går i dag på fritidsaktiviteter og har andre ting som gjør det hektisk etter skolen. Det betyr at man i dag må få presset lekser, innleveringer og andre skoleoppgaver, som kan ta opptil flere timer å gjøre, inn mellom alt annet som skal gjøres. Dette gjør at skolehverdagen forlenges, og det blir til slutt veldig lite fritid for elevene. På grunn av dette er det mange som ikke gjør leksene ordentlig fordi at man skal bli fort ferdig. 

Om man skal ha lekser, burde hver elev ha tilpasset lekser, slik at de har kapasitet til å fullføre de. Dette kan derimot føre til at noen ligger langt foran de andre i temaene, siden alle er på forskjellige nivåer.
En annen mulighet er å få lekser, om du ikke blir ferdig i timen. Da får man lekser som man er sikker på at man har gått igjennom. Men dette kan føre til at noen har masse lekser, mens andre nesten ikke har noe. 

-Vi synes at man burde fjerne lekser.

Det er såpass mange som ikke får noe ut av leksene, på grunn av at de blant annet ikke har tilgang på hjelp. I tillegg må lekser må bli gjort ordentlig for at de skal fungere, og da må en del elever sette av mye tid til leksene sine. Dette kan føre til at mange blir skoleleie fordi at de vet at når de kommer hjem er det enda mer skole som må gjøres. Når man allerede har innleveringer og prøver som må jobbes med hjemme, trenger man ikke å ha masse lekser i tillegg. For å få bra karakterer er man nødt til å jobbe hjemme, men det er ikke nødvendigvis leksene som gjør at man får en bedre karakter. Eventuelt kunne dagene blitt en time lengre, slik at man kunne få gjort lekser på skolen og ha tilgang på lærernes hjelp.  

TEKST: Abigail Nadine Eikestø og Anine Hesbråten