Vi vet godt at våres bruk av plastikk er ekstrem. Matvarer blir pakket inn i plastikkpose etter plastikkpose og millioner tonn søppel havner i havet hvert år. Men hva kan du gjøre for å minske søppelet i naturen?

Annonse

Først synes jeg det er viktig å fortelle hvor mye plastikk det faktisk er ute i naturen.
«Hvert år havner det 6,4 millioner tonn søppel i verdens hav. Mellom 70 og 80 prosent av dette er plast.» sier Naturvernforbundet. Jeg skal nevne tre enkle grep i hverdagen som gjør jorda godt.

Bli med på en ryddeinnsats

Den aller første, er å bli med på en ryddeinnsats som blir kalt 5forhvalen. Den går ut på at du skal selv plukke opp fem søppelbiter fra naturen som du kaster i søpla hver dag. Hvis bare 1 av 5 plukker fem om dagen, hindrer vi at 35 tonn søppel havner i naturen hver dag. Du bruker så lite energi, på noe som kan bety så mye for dyr og natur.

35 tonn søppel havner i naturen hver dag

Deretter vil jeg nevne et stort problem i hverdagen. Plastposer. Et unødvendig engangsbruk av plast og forurensning av havet. Du er vanligvis på butikken en til tre ganger i uka, der du bruker et par poser hver gang. Det vil bygge seg opp for hver gang du takker ja til en ny pose, og det betyr enda mer forurensning. Isteden for plastposer som revner med en gang, kan du bruke bærekraftige handlenett hver gang du skal ut på butikken. Disse kan du bruke mange ganger, og du sparer deg selv også litt penger, for en plastpose koster ofte en krone.

Bruktbutikker er store skattekister

Sist, men ikke minst, gjenbruk. Jeg mener det er viktig å ikke utelukke bruktbutikker når du skal ut å handle deg noe nytt. Bruktbutikker er faktisk store skattekister, og hvis du leter godt nok, kan du finne deg unike plagg og møbler som ingen andre har. Du sparer verden 2000 liter vann hvis du kjøper deg en brukt t-skjorte isteden for en ny som koster dobbelt så mye.

Til slutt mener jeg det finnes enkle og greie muligheter for at du skal hjelpe miljøet. Se etter søppel i naturen når du går tur med hunden, går hjem fra skolen eller er ute på byen. Kanskje du finner en unik t-skjorte på Fretex? Eller et handlenett som du kan bruke neste gang du skal på butikken?

Skrevet av Hanna Iost Pekeberg, elev ved Sør-Odal ungdomsskole.