Sør-Odal kommune kan hvert år dele ut inntil tre stipend til unge lovende utøvere innen en vid definisjon av kulturbegrepet. Se hvem som mottok stipendene i år.

Annonse

Stipendene kan gis til ungdom som viser et spesielt talent, viser spesiell god utvikling kvalitetsmessig, eller som driver kulturaktivitet på så høgt plan at videre utvikling krever store utlegg av ulik art.

Stipendet består av et diplom og en pengegave på inntil kr. 15 000,- og deles ut på 17.mai.

Formålet med kulturstipendet er å hjelpe fram ungdom som driver ulike kulturaktiviteter, gi bedre vilkår, og tjene som inspirasjon for enkeltpersoner eller organisasjoner i arbeid som omfattes av det utvidede kulturbegrep.

Oppvekst og Kulturutvalget avgjør hvert år om stipend skal deles ut og hvem det skal tildeles, avgjørelsen bygger på innkomne søknader fra ungdommene selv.

Utvelgelsen av tre var ganske tøff

— I år var det åtte søkere, så utvelgelsen av tre var ganske tøff. Vi i utvalget var enige om at alle åtte søkerne var verdige mottakere av kulturstipendet og vi håper at de fem som ikke fikk stipend ved denne korsveien søker igjen senere, sier Gunn-Anita Fjukmoen i oppvekst og kulturutvalget.

Felles for disse tre søkerne var at de hadde utfyllende, godt utarbeidet søknader som klarte og formidle til utvalget hvilken utvikling de har hatt og videre fremtidsplaner.

— Alle tre har hatt en stor progresjon innenfor hvert sin idrettsgren, utmerker seg klart utover det som er forventet av deres aldersklasser og har klare ambisjoner om å nå langt innen sin idrett, forteller Gunn-Anita.

En inkluderende og respektert fotballspiller

— Når det gjelder den ambisiøse fotballspilleren, Amund Gjersøyen som jeg fikk dele ut stipend til, kom det klart frem av søknaden at han har hatt en enorm progresjon siden 2016. Han har vært tatt ut på kretslaget til NFF Akershus mens han var i Ull/Kisa og er nå inne på kretslaget til indre Østlandet fotballkrets etter han gikk over til Kongsvinger G16 Elite, sier Gunn-Anita.

— I tillegg til de ordinære treningene og kampene, trener han 3-4 dager i uka med NTG. De spiller i G18 og G19, og Amund er født i 2004, så han har ikke fylt 15 år enda. Jeg syns det sier litt om hvilket nivå han er på.

Amund har som målsetting å komme inn på NTG Kongsvinger fra skoleåret 2020/2021 og bli en keeper på nasjonalt nivå.

Klatrer på resultatlistene og har høye ambisjoner

— Mitt første møte med Aasne Sofie Ellevold var på treningssamling til Team Odal på Finnholt i august 2015. Jeg opplevde henne umiddelbart som en blid og positiv jente med tæl. Hun var straks ivrig etter å lære teknikk og trene for og bli langrennsløper. Hun mottok lett instruksjon og veiledning. Alltid med et smil om munnen, forteller Aasnes tidligere trener, Olav Tjøgersen.

De første sesongene som Aasne konkurrerte lå hun for det meste midt på resultatlistene, men har siste sesong tatt steget opp blant de beste i Hedemark skikrets. Hun ble nr. 2. sammenlagt i Sjusjøcup 2018/2019. En cup som går over ni renn forskjellige steder i Hedmark gjennom hele vinteren.

— Med Aasne sin treningsvilje og vilje til å ta imot ny kunnskap, mener jeg som hennes tidligere trener at hun har et stort utviklingspotensiale, sier treneren.

Ung hardt satsende skøyteløper

— Sarah Marie Sanderud er en av Norges mest lovende juniorløpere på skøyter. Nylig tatt opp i juniorlandslaget, det sier jo ikke så rent lite, fortalte Morten Holmen leder i oppvekst og kulturutvalget da han delte ut kommunens kulturstipend.

Hun har drevet med hurtigløp siden hun var 9 år gammel, og har vært i toppen i sitt årskull siden da. Hun har deltatt i uoffisielt EM for juniorer hvert år siden hun var 11, de siste tre årene har hun representert Norge i Landskamp, noe som fordrer at man må være innen topp 3 i sin klasse.

Til daglig så er hun å finne som elev ved Wang Toppidrett på Hamar, her har hun Eskil Ervik som hovedtrener.

Når det gjelder resultater fra sesongen 2018/2019 kan det nevnes to 5. plasser NM enkeltdistanse 1500 og 3000 (Ida Njåtun, Hege Bøkko) og deltagelse i Junior World Cup i Polen, med gode plasseringer sammen med juniorer opp til 19 år blant annet.

— Jeg kunne fortsatt å ramse opp, men velger å gratulere med Sør-Odal kommunes kulturstipend for 2019, bestående av et diplom, samt en pengegave på kr 15.000,-, sa Holmen.

— Jeg har også med en hilsen fra en svært skøyteinteressert Ordfører, han har fulgt med på deg lenge, og gleder seg, som oss andre, til å følge med på deg videre i karrièren! La han til.