21 nysgjerrige sommerferieforskere er med på Forsker Fabrikken denne uka og de forsker på alt om molekyler, atomer og prøvesprenger både vann og c-vitaminpulver i lufta.
— Har du hørt om fraktaler før i dag? spør Tuva (10) fra Ullern sin nye venninne Mille (10) fra Gardvik som hun har blitt kjent med på årets Forsker Fabrikk.
— Nei, det hadde jeg ikke hørt om, men det er veldig gøy å lære nye ting, smiler Mille, som synes det er veldig spennende å møte nye venner på sommerskolen.
Fraktaler er former som gjentas i mindre og mindre skala og denne dagen begynte forskerne dagen med å lage en fraktal ved hjelp av Sierpinsky trekanten.
Dyp konsentrasjon og tenkeslim
Etter dyp konsentrasjon som forsker er det godt med lek og sprell i friminuttene, før de går på med nye eksperimenter som krever at de er fokuserte og nøyaktige.
Timeplanen er full av eksperimenter og hjernetrim, så nå vil vi leke atomer som hopper, ler den energiske gjengen.
Kan vann virkelig eksplodere?
På Forsker Fabrikken oppdages mye nytt innen naturfag og matte, og et av dagens forskningsprosjekter er å legge en c-vitamin tablett oppi en beholder, blande med vann og sette lokket godt på og riste. Så må de vente og plutselig skjer det;
— SVUSJ! Så eksploderer den lille beholderen og forskerne hyler høyt i det det bruser over.
— Se! Lokket flyr ihvertfall fire meter, sier Emil og kikker etter det opp i lufta.
Lærer masse
— Det er viktig å spørre om ting uten å være redd for å gjøre feil, det er jo det vi lærer av! sier kursleder Karianne Kvernmoen.
Et hovedtema for uken er jorda vår, hvordan den er bygget opp og hvilke forandringer den stadig gjennomgår. Så første dagen åpnet ferieskolen med å bygge en fin modell av jordkloden. Og så fikk barna utdelt et flott steinsett.
— Vi har begynt å utforske et steinsett med mineraler og bergarter jordkloden består av, og vi laget en modell av et vulkanutbrudd, det var gøy, sier Kevin (10).
— Vi har også forsket på hva som gjør oss solbrente og da fikk vi disse UV-perlene som avslører usynlige UV-stråler, forklarer Kevin stolt.
Timeplanen er spekket med læring om plast i havet, de skal forske på hvor mye vann en bleie tåler og hvordan fossiler blir dannet.
Ingen tvil om at de 21 forskerne på årets Forsker Fabrikk lærer masse av kurslederne Emil Westli og Karianne Kvernmoen gjennom en hel uke med matte og naturfag.