Odalsportalen – Jonas er «Kav Odøling»

  Annonse

  Tekst: Mette Haugland


  Jonas Strand Gravli er tildelt årets dialektpris.

  Tildelingen av Kulturminnelagets dialektpris for 2017 ble offentliggjort på lagets årsmøte i Sanitetens hus onsdag kveld. Da ble det klart at det er skuespilleren Jonas Strand Gravli (25) som er tildelt prisen «Kav Odøling.»

  Prisvinneren hadde ikke selv anledning til å være til stede, da han samme kveld sto på scenen i Dekameronen på Nationaltheateret. Derfor fikk Jonas prisen av kulturminnelagets Jørgen Bekken da han søndag var i hjembygda i forbindelse med en filminnspilling. Overrekkelsen, som skjedde på Fina’n i Mo, ble behørig filmet og vist på årsmøtet.

  Tidligere i vinter møtte Odalsportalen skuespilleren på Nationaltheatret. Da presiserte han hvor mye odalsdialekta betyr for han.  

  — Dialeketa er en såpass stor del av identiteten min. Slik er det vel for alle som har dialekt, tror jeg. Man skal holde på det. Jeg gjorde ikke det i starten, da jeg flyttet til Oslo. Da la jeg jo om tvert. Men så fant jeg ut at jeg må da for faen ikke være flau over å være fra Odalen. Det er viktig altså, og folk liker det jo fordi det er ingen som er i fra Odalen som prater dialekt noen steder utover enn hvis de er hjemme. Så da folk hører meg prate, så sier de jo “herregud så fin dialekt!”

  Ga hundretusenvis av seere en innføring i odøling

  På årsmøtet sa Asgeir Østli følgende på vegne av juryen: 

  I forkant av årets utdeling ba vi om forslag på kandidater og det kom inn såpass mange kandidater at vi ble litt overrasket… 

  Noen ganger dukker det opp dialektbrukere på steder og på tidspunkt en ikke hadde ventet det. Som for eksempel på sjølveste Dagsrevyen. Da Nasjonalteateret i vinter hadde gitt fast ansettelse til en rekke skuespillere og NRK laget en reportasje om saken – ja da var det en «smågutt» fra Nord-Odal som var Dagsrevyens intervjuobjekt. Ikke bare var han fra Nord-Odal, men han satt altså der i Dagsrevystudio og pratet kav odøling og ga hundretusenvis av seere en innføring i denne fine, huggale og joviale dialekta…

  Seinere har han også blant annet dukket opp i reklamefilmer for Nasjonaltheateret og Odal Sparebank, fortsatt på odøling.

  ÅRETS VINNER: Skuespiller Jonas Strand Gravli er årets «Kav odøling». Tildelingen av Kulturminnelagets dialektpris for 2017. FOTO: Nordre Odalen Kulturminnelag KRITIKERROST: Jonas er høyaktuell i det kritikerroste stykket Dekameronen med den danske stjerneregissøren Elisa Kragerup. FOTO: Øyvind Eide/Nationaltheatret