Lørdag 20. oktober arrangerte Glaamdal Dartklubb for første gang såkalt Kretsranking – KR, nr. 4, det vil si full dartturnering for spillere i Oslo/Østlandet krets. Arrangementet gikk knirkefritt med gode prestasjoner.
— For klubben var det første gangen de arrangerte full dartturnering. Det møtte i alt 19 herrer og 10 damer fra i alt 8 forskjellige klubber, forteller Per Kr Johansen, i Glaamdal Dartklubb.
— Både Glaamdal Dartklubb og de tilreisende gjester sa seg meget fornøyd med arrangementet, og uttrykte ønske om å få komme igjen en annen gang, tilføyer en fornøyd Johansen.
Høyt nivå og gode prestasjoner
Finale herrer
Leif Inge Oen, Three Arrows Dart, Oslo – Henrik Halsvik, The Playerz, Oslo 2 – 4
Finale damer
Monica Martinsen, Hadeland Dart team, Grua – Heidi Gulbrandsen, Marvin East Romerike 2 – 4
— Ved slike turneringer blir også beste enkeltprestasjoner premiert. Således hadde Mona Liom, Dokka, raskeste leg på 21 piler, og dessuten høyeste utgang (fra poengsum til 0) med 130 poeng, forklarer dart-entusiasten Johansen.
Jan Roar Larsen, Yorker, hadde høyeste utgang blant herrene med 154 poeng, og Henrik Halsvik raskeste legg med 14 piler.
— Glaamdal Dartklubb har klubbkvelder hver mandag kl. 18.00 i Ullern samfunnshus, sier Johansen, velkommen til alle interesserte, det er gratis prøvekveld, legger han til.
En sport utviklet av bueskyttere i England
Glaamdal Dartklubb ble stiftet 27. april 2011, og har klubblokale i Ullern samfunnshus, noe kilometer sør for Skarnes.
Dart var fra starten av en sport utviklet av bueskyttere i England, og er fortsatt dominert av spillere fra de britiske øyer, men spillere fra andre europeiske land darter også godt i fra seg ved internasjonale turneringer. Reglene som gjelder i dag, ble utviklet på 1920- og 30-tallet, og den første store turneringen ble avholdt allerede i 1927. Spillerne er organisert i BDO – British Dart Organisation, eller PDC – Professional Darts Corporation. I Norge er spillerne organisert i NDF – Norges Dartsforbund.
Dartskiven er sirkelformet og delt inn i 20 sektorer som har verdier fra 1 til 20. Den smale ringen ytterst kalles dobbel og gir poeng lik 2 ganger sektorverdien. Den smalere ringen lenger inn kalles trippel og gir poeng lik 3 ganger sektorverdien. Den ytre ringen i midten kalles Bulls Ring og gir 25 poeng. Den innerste ringen kalles Bulls Eye og gir 50 poeng. Bulls Eye regnes som dobbel 25. Avstanden fra gulvet til Bulls eye skal være 173 cm. Avstanden fra der darteren står til skiven skal være 237 cm.
Offisielle konkurranser kalles 501
Det spillet som brukes i offisielle konkurranser kalles 501. Det normale er at 2 spillere spiller mot hverandre, men en kan også dele opp i par eller lag med flere deltakere, der spillerne kaster hver sin gang. En kamp består vanligvis av flere omganger (leg), vanligvis best av 5-leg, dvs. den første som vinner 3 leg har vunnet kampen. En kastomgang består av 3 piler. Det finnes en rekke andre spillformer enn 501, f. eks. «Cricket», («Mikke Mus»), «Killer» etc.
Spillets formål er at en skal starte på summen 501, og den første som klarer å redusere sin score til nøyaktig 0 poeng vinner. En trekker altså fra den summen en kaster, hvis en for eksempel kaster 26 poeng i første kast, blir restscoren 501-26 = 475 poeng.
- LES MER alt om dart på darts.no
En skal kaste seg ned på nøyaktig 0 poeng, og den siste pilen skal være en dobbel, dvs. den ytterste ringen eller Bulls Eye (50 poeng, i midten). Hvis en har 32 igjen, kan en f.eks. kaste dobbel 16, alternativt enkel 16 – dobbel 8 eller lignende. Har en et ujevnt tall igjen, må en først treffe en score som legger igjen et partall. For eksempel er den eneste måten å gå ut fra 3 poeng, at en først kaster enkel 1 og deretter dobbel 1.
Dersom en kaster for mye, eller legger igjen 1 poeng, blir kastomgangen annullert og en står fortsatt på den summen en hadde før siste kastomgang. Dette gjelder også hvis en kaster seg ned til 0 poeng uten å ha truffet dobbel på siste pil.
Det spilles tradisjonelt med darts av stål, men spill med darts og skiver i plast med selvanvisning, såkalt e-dart, eksisterer også.