Hva er vel mere passende enn en tur på treningssenter i januar? Odd Kjetil Sløtte, ordfører i Nord-Odal kommune og artikkelens skribent fikk være med på en prøvetime hos nystartede Feelgood i underetasjen til kulturhuset Milepelen i Sand i Nord-Odal denne uka.
Annonse

Allerede ved inngangsdøra ble vi slått av hvor mange jakker og sko det var i resepsjonsområdet. Det viste seg at vi ikke var de eneste som hadde tenkt seg dit en onsdag formiddag. Her var det nesten fullt i alle apparater.

– Vi hadde en ambisjon om 50 medlemmer i januar, men nå har vi allerede 70 medlemmer, forteller en fornøyd innehaver, Tea Fjeld Rasmussen.

Sammen med Britt Vestil Marian går de rundt og veileder de som trener. Tea har lang erfaring som massør, og kjenner derfor godt til odølingenes ulike fysiske utfordringer.

Odd Kjetil utfordrer de skrå magemusklene, godt veiledet av Britt Vestil Marian.

Hele kroppen på 40 minutter

Feelgood er lavterskel-trening som gjør det enkelt å bevege kroppen. 12 selvgående, motoriserte treningsmaskiner fungerer som personlige trenere. Sammen utgjør de en sirkel med øvelser som aktiverer hele kroppen på cirka 40 minutter og sørger for at man trener på en enkel, trygg og effektiv måte.

Odd Kjetil og jeg hadde bestemt oss for å prøve alle apparatene.

I starten av løypa. Med et lite snev av konkurranseinstinkt, munnbind og engangshansker fikk vi raskt opp temperaturen.

Treningsmaskinene har enkle innstillinger og er intuitive å starte ved hjelp av berøringsskjermer. Du trenger ikke være redd for å gjøre noe feil eller å bli over­belastet. Det eneste du gjør, er å velge én av tre hastigheter. Antall repetisjoner, bevegelsesform og tidsbruk er forhåndsbestemt. Både Odd Kjetil og jeg la oss på nivå 2.

I det koselige lokalet ble man fort en av «gjengen». Her var det ikke noe kropps- eller presta­sjons­press og alle så ut til å ha det moro samtidig som de fikk utfordret bevegelighet og muskelgrupper.

– Vårt mål er å gi alle en god opplevelse med både trening og sosialt samvær, sier Tea. Både hun og Britt går rundt og veileder medlemmer og de som er på prøvetime.

– Som medlem får man eget nøkkelkort og kan komme og gå som man selv vil mellom klokka 7 og 23. Etter hvert er det ikke nødvendig med veiledning, man klarer fint runden på egenhånd, fortsetter hun.

Mestringsfølelse med en gang

Tea Rasmussen forteller at en av medlemmene ved første gangs besøk måtte hun ha hjelp til å komme opp i flere av apparatene. Gleden var derfor stor da hun etter bare noen runder med apparatene, mestret dette på egenhånd.

– Fysioterapeuter og andre behandlere har begynt å se hva Feelgood gjør med folkehelsen og hvordan vi bedrer livskvaliteten, påpeker Rasmussen. Selv er hun i dialog med blant annet Diabetesforbundet i Nord-Odal, og attføringsbedriften Ny Vekst og kompetanse for samarbeidsavtaler.

Ergonomisk godt tilrettelagt – mestres lett av ordføreren!

Hvordan hadde vi det dagen etter?

– Kroppen er helt velfungerende i dag…..hehe, sier Odd Kjetil Sløtte. Det var en positiv opplevelse og jeg la energi i hver av de 12 apparatene. Det er viktig å trene!

Odd Kjetil, som er ambulansesjåfør når han ikke er ordfører, vet hva han snakker om. I denne jobben ser han daglig hvor viktig god fysisk form er i de fleste situasjoner.

Selv var jeg overrasket over hvor god trening av hele kroppen som apparatene gir, og ikke mist hvor fint opplegg det er for nybegynnere som ønker å komme i gang med regelmessig trening. Kanskje styrkeapparatenes svar på el-sykkel?

Tea Fjeld Rasmussen og Odd Kjetil Sløtte ved inngangen Feelgood – de samme lokalene som tidligere blant annet har vært bibliotek.