Dette er Tveter-arkivarene

Annonse

Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen

Inne i et rom sitter to ildsjeler og sorterer flere tusen nyhetsklipp fra Kåre Tveters kunstnerliv. Til våren skal alt digitaliseres og bli tilgjengelig for deg og meg.

– Knut, her er det et stort portrettintervju i Kapital, sier Terje Vindenes.

– Ja, ta med hele. Det er et bra og morsomt intervju, svarer Knut Haga kjapt.

I dette intervjuet fra 1991 er Kåre Tveter kraftig provosert over Vebjørn Sand, som skapte debatt rundt hvorvidt de postmoderne kunstnere var i stand til å male en hånd eller ikke.

– Vi blir på en måte enda bedre kjent med ham og vi får en god oversikt over hva han drev med. Vi er stolte av Kåre Tveter og vi dokumenterer en viktig arv, sier Knut Haga.

Utover de mange svarte bordene inne i Låvegalleriet på Skarnes ligger anmeldelser, intervju, portrettintervju, notiser, reportasjer og annonser fra inn- og utland – flere tusen avisutklipp som nå skal katalogiseres, arkiveres, sorteres og digitaliseres.

Alt skal være klart til våren når Kåre Tveter – Galleri Lyshuset åpner for sommersesongen i mai, slik at hele livet til «lysets maler» fra Sør-Odal er tilgjengelig på nett for alle.

 

Nærmere 50 år med Tveter-historie

Det hele startet da Knut Haga for ett år siden fikk en stor søppelsekk med avisutklipp helt tilbake til 1965 av Bror Jarle Tveter.

Han hadde arkivert siden mediene begynte å skrive om Kåre, og ønsket nå å gi stafettpinnen videre til Haga – noe han takket gledelig ja til.

Haga på 67 år fikk med seg Terje Vindenes på 73 år. De er begge bosatt i Sør-Odal og er brennende opptatt av Kåre Tveter. Da blir jobben enkel, mener de to.

Og hver mandag siden 20. oktober i år har de to pensjonistene på frivillig basis arkivert nyhetsklipp fra blant annet Aftenposten, Svalbardposten, The Times, Dagbladet, VG, Glåmdalen og Romerikes blad.

Tveter var en markant offentlig person og en kjendis.

– Hvor han enn var, så ble han nevnt i avisene eller skrevet om. Han ble hvert år nevnt i bursdagsspaltene i riksdekkende aviser og ble til stadighet avbildet i Se og Hør sammen med Dronning Sonja eller på åpninger og diverse. Han laget sin egen «Kunstnervin», «Svalbardcognac»
og et av motivene hans er på et frimerke, forteller Haga.

Frimerkemotivet var «Svalbardmotiv», og originalen finnes på Kåre Tveter – Galleri Lyshuset på Skarnes.

 

 

Norges fremste skildrer av lys

Kåre Tveter ble født i 1922 i Sør-Odal, og slo igjennom som billedkunstner først i moden alder.

Med sine malerier og akvareller fra Finnskogen og Svalbard er han ansett som Norges fremste skildrer av vinterlyset og det arktiske lys, og er representert i de fleste offentlige gallerier i Norge.

Billedkunstneren var utdannet ved blant annet Statens håndverks- og kunstindustriskole som elev av Olav Mosebekk og ved Statens Kunstakademi som elev av Per Krohg og Alexander Schultz 1954–57.

Tveter debuterte i 1957, hadde sin første separatutstilling i 1959, og hadde sitt gjennombrudd i 1965.

Etter at han fikk slag i 1998 sluttet han å male, og i 2012 sovnet han stille inn i sin leilighet i Lillestrøm, 90 år gammel.

 

 

– Viktig kulturhistorie

Kulturrådgiver i Sør-Odal Henriette Eriksen er svært takknemlig for den jobben Knut Haga og Terje Vindenes gjør.

– Det er viktig å ta vare på fordi Tveter er en del av vår kulturhistorie. Vi ønsker å dokumentere hans liv i mediene og gjøre det tilgjengelig for alle. De to gjør en kjempejobb og det er vi veldig glade for.

– Det er en stor jobb og en veldig hyggelig jobb. Vi regner med å leve noen år til, så vi blir ferdig med dette her, sier Vindenes.

 

PORTERTTINTERVJUET: Terje Vindenes blar i portrettintervjuet fra Tveter i Kaptial, og får straks beskjed av Haga om å ta vare på hele intervjuet. KONGEN: Her er en nyhetsartikkel fra gamle Akershus og Romerikes blad i 1991. TAKKNEMLIG: Kulturrådgiver i Sør-Odal Henriette Eriksen er svært takknemlig for arbeidet som Haga og Vindenes gjør for kommunen.