To av norsk kunsts største stjerner til Odalen

Annonse

Av New Yorks strengeste kritiker har de blitt kåret til å være blant de viktigste i vår tid. Sverre Bjertnæs og Bjarne Melgaards utstilling på Lyshuset i sommer er en spektakulær kunstnerisk triumf og en konseptuell styrkeprøve.

To av landets mest anerkjente samtidskunstnere

— Bjarne Melgaard og Sverre Bjertnæs fant hverandre gjennom tegningen. Ikke bare sammen, men på samme papir. Ikke bare på samme papir, men oppå hverandres streker, forteller professor Øivind Storm Bjerke fra UiO, mens han løfter Melgaard og Bjertnæs -bilder fra første til annen etasje på Lyshuset.

— De har lang fartstid sammen. Melgaard stilte ut den unge Bjertnes i sitt galleri i år 2000 og senere har deres samarbeid ført til utstillinger i New York både i 2011 og 2013, forteller Bjerke videre mens han lyssetter et av sine favoritter, bildet av moren til Melgaard med hund.

Fra selvmord til aktuelle temaer

Men så skilte de lag. Men etter fire turbulente år innledet de to kunstnerne våren 2017, en ny samproduksjon. Nå er gamle krangler ryddet vekk og to av norsk kunsts største stjerner har funnet sammen igjen og løser både konflikter og sår med tegning og fettstifter.

— Melgaard har hensynsløst utlevert sider av sin egen livsførsel, knyttet til seksualitet og rus, som gjør at han av mange blir oppfattet som sterkt provokativ, men han er et multitalent av de sjeldne, sier Bjerke og sammen med den nøkterne Bjertnæs, skaper de dype og aktuelle tegninger som alene forklarer seg selv.

Utstillingen er et samarbeid mellom Øivind Storm Bjerke, Trond B. Olsen i ART PRO forlag og Henriette Eriksen i Sør-Odal kommune og ved hjelp fra samarbeidspartnerne til Lyshuset har de sydd sammen en utstilling, som er en grafisk suite bestående av 35 unike etsninger av Melgaard og Bjertnæs.

— Blant de som «får innpass» hos Galleri Lyshuset, side om side med Kåre Tveter, så skal utstillerne ligge i øverste sjikt, og Melgaard og Bjertnæs, er helt klart i dette sjiktet, sier Trond B. Olsen i ART PRO forlag og kunstforleggeren som tok initiativ til stiftelsen Lyshuset for å ivareta Kåre Tveters kunstneriske ettermæle.

— De passer svært godt inn i vår kunstner-portefølje, sier Olsen med glimt i øyet, og ønsker Odalen velkommen til åpning på lørdag 5.mai klokken 12.00.

Utstillingen varer til 19.august 2018.

Professor Øivind Storm Bjerke fr UiO og Trond B. Olsen, kunstforleggeren som tok initiativ til stiftelsen Lyshuset, henger opp bilder til åpningen. Den ene er grenseoverskridende, den andre dempet og nøktern. Melgaard og Bjertnes «slipper inn» på Lyshuset. Kunstbrosjyre til utstillingen