Under «Jul i stuene» vendes tida tilbake til 1904. Førstkommende søndag er det klart for levende museumsformidling på Odalstunet igjen.

Annonse

Norge var inne i sitt siste år av unionen med Sverige, det var tørkesommer og om høsten var det kommunevalg. I Odalen ble kun menn valgt inn, selv om kvinnene hadde fått begrenset stemmerett. Jula ble imidlertid forberedt uavhengig av union og valg av herredsstyre, både på gården og husmannsplassen.

Byr på kakebakst, juletrefest og villing

Under «Jul i stuene» gjenskapes førjulsstemningen i Sør-Odal anno 1904, med blant annet kakebakst, vedsjau, juletrefest og lefsesteking. Og så inviterer sjølfolket på gården huslyden sin til julekveldsmåltidet i kjøkkenet. Der kan du få sanse maten og sangen, luktene og lydene.

I husmannsstua feires jula med litt eldre skikker – der er det lutefisk og villing til mat, og det gamle juleverset synges mens de trearmede lysene tennes. Besøk også Kafé Kakelinna med graut og smultringer, og på julemarkedet kan du handle gaver og småkaker.

Lanserer bok om korpshistorien i Odalen

Under søndagens «Jul i stuene» kan du også få med deg lanseringen av en ny bok om korpshistorien i Odalen. Tittelen er «Der er et korps», og den er skrevet av historikeren Hans Otto Glomsås.

I tillegg kommer Nord-Odal skolekorps, som i år fyller 50 år, til Odalstunet for å spille julesanger. Korpsmusikk har vært populært i mer enn 150 år, og i 1904 var for øvrig korps riktig moderne.

Oppdeling av en hel gris trakk mye publikum under fjorårets Jul i stuene på Odalstunet.

Levende museumsformidling på Odalstunet

Ikke gå glipp av «Jul i stuene» førstkommende søndag, 8. desember, mellom kl. 12.00 og 16.00!

Odalstunet ligger i Tunvegen 30 på Skarnes.