Flugur i suppa – en sjølbiografi

Forestillingen er en tragikomisk beretning om Tone Skogholts liv. Alt som fremføres har en mening.

Annonse

Tittelen «Flugur i suppa» er en metafor over livet som Tone billedlig gjør i forestillingen. Musikk og tekster er med å underbygge temaer i historien, dette blir et stykke som nok mange kjenner seg igjen i.

— Å sette opp denne forestillingen har vært en drøm jeg har hatt i mange år, og snart braker det løs på Milepelen den 23. og 24. februar, forteller en fornøyd og spent Tone.

Et livsprosjekt

Tone har bodd mesteparten av sitt voksne liv utenfor bygda, så det er mange som ikke vet så mye om henne, selv om mange kjenner til familien.

Hun har alltid drevet med sang og scene-opptreden i en eller annen form.

I barndommen sang hun sammen med pappa på gitar og imiterte dialekter, særlig på svensk, som hun gjenopptar i forestillingen.

I ungdomstida sang hun i kor, band og i bluesgrupper, tok klassisk sangundervisning og gikk på Toneheim folkehøyskole. Da hun flyttet til Drøbak var hun aktiv på Drøbak studiescene.

Som voksen tok hun utdannelsen Scene, livskunst og stemmebruk i København. Og i de siste 20 årene har hun sunget i Oscarsborg Opera-kor og vært med på teateroppsetningene Odølinger – før i verda, og – ei stønn etterpå.

Forestillingen er en tragikomisk beretning om Tone Skogholts liv, fra drøm og lengsler, gjennom oppturer og nedturer, til en slags aksept og forsoning med skjebnen. 

«Det er den draumen»

I forbindelse med studiene i København fikk Tone bredere erfaring med karakterskuespill og det var på den tiden ideen til to av forestillingens karakterer, eller del-personligheter av Tone, ble født. Og siden den gang har hun hatt en drøm om å sette opp en forestilling. De var da en gruppe fra Norge som startet med planleggingen om en forestilling, men det ble dessverre aldri noe av, det er nå over 10 år siden.

Og sånn ble det også senere, for livet har bydd på mange utfordringer for Tone, og hun ga opp troen på at hun skulle noen gang ville ha overskudd til å gjennomføre et slikt prosjekt. Så sorgen og bitterheten over ikke få realisert drømmene har vært ved hennes i lang tid.

Men, heldigvis, kan Tone si nå, fikk hun et skikkelig dytt av Nita og sammen med diktet «Det er den draumen» av Olav H. Hauge, så kom hun endelig i gang med å lage forestilling. Det handler om å tørre å hoppe!

— Det har vært spennende og krevende med forarbeidet, integrere stoffet og gjøre det levende. Det å møte all motstanden i å pugge for så integrere stoffet har virkelig vært utfordrende. Skrivedelen er en boblende prosess, men så begynner fasen med å integrere stoffet, det har jeg helt klart lært mye av, sier Tone.

— Jeg gjør alt selv, skriver, syr kostymer og fremfører, så det blir mye humor og alvor på en gang, men da har det vært godt å ha en søster ved sin side som støtte og konsulent, forteller Tone.

Medvirkende: konsulent Anne-Karin Skogholt, Øyvind Rogstad på piano og Ola Trøftmoen på lyd og lys.

 

Kostymene til de tre karakterene eller del-personligheter av Tone