Du kanke være raddis da du er født i 1993 og er oppvokst med Game Boy, skatesko og Nettby. Men jeg gjorde en hederlig innsats.

Annonse

Jeg har aldri vært noe særlig til ruteknuser. Men, jeg var én hårfarging unna å kalle klassekameratene mine for streitinger og hadde nok buttons med «Nei til Atomvåpen» og «Norge ut av EF» til å bestille meg palestinaskjerf fra Rød ungdom.

Humoren i det hele er at absolutt ingenting i min tidsalder tilsier at jeg skulle ha noe forhold til verken buttons, EF eller atomvåpen da jeg gikk i 8. klasse. Om jeg skjønte til det fulle hva det innebar skal du heller ikke være så sikker på. For du kanke være raddis når du er født i 1993 og er oppvokst med Game Boy, skatesko og Nettby. Men jeg gjorde en hederlig innsats.

Mye kan nok skrives av på ønsket om å ville skille seg ut i mengden. Å finne en eller annen identitet i myldret av likhet. For det var liksom kult det i hodet mitt, å være annerledes. Litt rar. Og rar blir du når Mp3-spilleren består av Green Day, The Who og Et eneste rom med Pelle Parafins Bøljeband. Et oppkok av alt som var gammalt med en eim av 70-tallet, og da helst med en småskarp gitarsolo og en dæsj punk på toppen.

På et tidspunkt brast derimot motstandskraften, og brunkremen og UCLA-genseren tok også meg til slutt. Men jeg sjeleglad for at jeg turte å være meg selv og ikke bry meg så veldig. Det tror jeg fortsatt er veldig viktig å oppmuntre til. Om ikke for noe annet så for å kunne ha morsomme bilder av seg sjæl å se tilbake på. Bli påmint at du er satt sammen av flere lag enn hva den filtrerte Instagram-feeden din viser omverdenen.

Og kanskje er det palestinaskjerfet i meg som våkner, kanskje er det sunn fornuft. I dag skal jeg i hvert fall ut og gå i tog. Stå opp for rettighetene mine, kjempe gamle kamper om igjen og skrike ut kravene jeg står på fordi jeg kan. Og fordi jeg tror at i en verden som vår, hvor man taster ut meninger over en ekstremt lav sko inn i lufttomme kommentarfelt, har godt av å komme seg ut i frisk luft og kjenne på hvordan det er å si de sammen meningene høyt, ut i virkeligheten. Om ikke annet så for å få litt perspektiv.

Og for å rive ned patriarkatet. I hvert fall en liten flik.