Press er blitt et mer og mer vanlig tema hos ungdommer i dag, både på skolen og i hjemmet. Det er press på skole og karakterer, kroppspress, merkepress, gruppepress og blant annet sosiale medier. Dette kan påvirke tankemåten og selvbildet deres på en dårlig måte.

Annonse

TEKST: Anine Hesbråten, Abigail Nadine Eikestø, elever ved Nord-Odal ungdomsskole.

Karakterpress

Karakterpress er et press veldig mange unge føler på. Det er press på at du skal prestere bra. For de som stort sett ligger på de høyeste karakterene er ikke det nødvendigvis alltid bra. Da forventes det ofte at de skal ligge sånn hele tiden. Hvis de ikke får den beste karakteren, kan de få høre fra andre medelever at de ikke gjorde det bra nok. Dette skaper et press på å alltid få de høyeste karakterene, og dette fører ofte til å lettere bli skuffet over egentlige gode karakterer. I tillegg kan det hende at de blir så opphengt i det at de bare fokuserer på skole, og ikke tar seg tid til andre ting. I andre tilfeller kan noen få en veldig bra karakter og få høre at karakteren er ufortjent, eller at de ikke måtte jobbe noe for den. Når det gjelder de som har lavere karakterer kan de føle at de aldri får det godt nok til. Kanskje foreldrene lager et press hjemme, på at barnet må få gode karakterer, men at barnet ikke klarer det. Barnet må kanskje jobbe veldig hardt for å få en middels karakter, og når det ikke er godt nok, gir de opp.

Kroppspress

Kroppspress er, og har alltid vært et stort tema hos unge, men særlig nå i disse dager. Nå har vi nemlig tilgang til internett og sosiale medier, uansett hvor vi er. Hvis du blar på Instagram, er det ikke en eneste gang du ikke ser ett eller annet bikinibilde eller treningsbilde, som får deg til å tenke. Hva tenker du da? Noen blir kanskje ikke påvirket, og tenker at de er helt fornøyd med kroppen og utseende sitt. Men veldig mange blir påvirket. De tenker at de må se akkurat sånn og sånn ut. At de må ha store pupper, stor rumpe, tynn midje, tynne lår, tynne armer osv. Selvfølgelig lager man på en måte presset selv, inni hodet sitt, men bildene er med på å starte prosessen. For kanskje du ikke hadde lagt presset på deg selv hvis du ikke hadde sett de bildene. Det har nå blitt skapt et bilde på den “perfekte kropp”. Dette skader veldig mange unge. Kanskje spesielt jenter, men også gutter kan føle at de ikke ser bra nok ut. Selvfølgelig er det lov å kanskje begynne å trene hvis man vil det, for det er bare sunt for deg, men hvis du begynner med å ikke spise, kan det bli livsfarlig. Dette er det dessverre mange som gjør, og de blir alvorlig syke.

Merkeklær som koster

Merker har blitt en viktig ting for mange ungdommer. Man skal gjerne ha det nyeste og dyreste i de riktige merkene for å bli akseptert. Klærne du går i er noe som blir lagt godt merke til, så derfor er det mange som ikke vil gå i noe annet enn merkeklær, som koster en del. Dette varierer selvfølgelig på hvor du bor. Noen steder er ungdommene veldig opptatt av merker, mens andre steder er det kanskje ingen som tenker noe over det. Klærne som har et spesielt merke på seg ser ofte helt like ut som vanlige klær. De er bare mye dyrere fordi de har et lite tegn på seg eller skrift som sier hvilket merke det er. Det er ikke alle som har råd til å bare bruke dyre klær. Skal de bli mobbet for det? Det er ikke rettferdig. Det burde ikke ha noe å si om du har vanlige klær eller dyre klær.

Gruppepress

Gruppepress har det alltid vært. Det har alltid vært sånn at folk blir presset til å gjøre ting de ikke vil eller tør. Man blir presset til å gjøre det samme som vennene sine og de andre rundt deg. Siden mange rundt deg gjør det samme, kan det være vanskelig å si nei til noe selv om man egentlig ikke har noe lyst. Både fordi at man er redd for at man ikke skal være kul, men også fordi man kan være redd for om de blir sure.

Sosiale medier

Sosiale medier både skaper press og gir press. Det skaper press fordi at mange legger ut bilder som ofte er finere en slik realiteten egentlig er, men sosiale medier har også skapt et press på at du skal ha sosiale medier. Du blir fort sett rart på om det kommer fram at du ikke har akkurat den sosiale medien som det blir snakket om. Når man legger ut bilder er det vanlig å legge ut bilder hvor alt ser fint og perfekt ut, både når det gjelder utseende og andre ting, dette er det dessverre mange som blir påvirket av. Man kan da begynne å føle på kroppspress, fordi at du skal ha den “perfekte” kroppen, men noen begynner også å føle at de ikke har et like bra liv som de andre. Når man ser at andre legger ut bilder av den “perfekte” ferien, kan man selv føle at man ikke gjør like mye gøy som de andre, og at man ikke er like “perfekte”. Selv om bilder som ofte er lagt ut, ikke er helt slik realiteten egentlig er.

Kort sagt er det mange ulike typer press, som påvirker de unge. Det er ingen måte hvor du kan bli kvitt alt press på, det eneste man kan gjøre er å endre måten man selv ser på det. Det kan være veldig vanskelig, og det kan være mye arbeid. Men det kan hjelpe deg med å se bedre på deg selv, som person.