Det er mange ting som ødelegger naturen vår. På grunn av den ekstreme forsøplingen og utslippelsen av klimagasser, forårsakes det naturkatastrofer og andre drastiske hendelser.

Annonse

Plast er et av materialene som vi er utrolig avhengig av og bruker mye. I dag får vi plast i alle mulige størrelser, fasonger og med forskjellige egenskaper. Det blir blant annet brukt i emballasje, sugerør, leker, møbler, kopper, bestikk og poser.
Plast er et materiale som aldri blir borte, den blir med tiden bare delt opp i mindre biter, helt til den blir til det vi kaller mikroplast. Derfor er det veldig dumt at plast blir brukt i så og si alle ting vi bruker, og i de tingene som vi bare bruker en gang.

Fordi plasten ikke blir borte, havner den rundt om i naturen. Faktisk så havner over åtte millioner tonn med plast i havet hvert år. Plasten i havet dreper også dyrene som lever der. Det er fordi dyrene tror det er mat. Et eksempel på dyr som blir hardt skadet av dette er skilpaddene, de spiser nemlig glassmaneter. Hvis du har to gjennomsiktige beholdere med vann, den ene beholderen inneholder en plastpose og den andre inneholder en glassmanet, vil du se at det ikke er så stor forskjell. For en sulten skilpadde, er det da veldig vanskelig å se hva som er hva, og dette fører til at skilpadder spiser plast og blir kvelt. 

Sea Turtle, Green Turtle, Turtle, Scuba Diving, Seabed

Heldigvis kan plast resirkuleres, blant annet til fleece og sko. I forbindelse med dette blir mesteparten av plasten i Norge sendt til Tyskland for å brennes der. Det er fordi det er billigere å brenne avfallet enn å resirkulere det. Utslippene som kommer av å brenne plasten er heldigvis ikke den verste, og det er andre ting man burde gjøre om, hvis man skal redusere utslipp generelt. Men det hjelper ikke så veldig at plasten kan resirkuleres når store mengder av det havner rundt om i naturen og i havet.

Noe vi kanskje kunne ha gjort er å blant annet bruke mer papp, det er et materiale som brytes ned fortere og ikke skader naturen. For eksempel kan vi begynne å produsere papp poser, i stedet for å brukeplast poser. Vi kan bruke sugerør som kan brukes flere ganger, bestikk og service i papp og lignende.

TEKST: Abigail Nadine Eikestø og Anine Hesbråten, elever ved Nord-Odal ungdomsskole.