Erik Jernberg er opptatt av at dette er en dugnad og at alle må bidra. Foto: Karen Gjermundrød
– At jeg skulle kjenne på ensomhet i en alder av 51 år hadde jeg aldri trodd, forteller Erik Jernberg (51).
Annonse

Han skjønte fort at det var alvor i mars i fjor.

– Det første jeg tenkte på var at etterspørselen kom til å gå kraftig ned. Det skjedde ikke. Det som har skjedd er at de små jobbene inne hos folk har falt bort, forteller tømrermesteren fra Fjellhaug.

Tilbygg, hytter og hus er idéellt, men ombygginger der en må ha mye folk rundt seg prøver han å unngå for tida på grunn av smittevern.

–       Litt av hemmeligheten er å ikke ta på seg for mye. Plutselig dukker det opp et veldig spennende prosjekt som du ikke vil si nei til. Da er det viktig å ha litt rom til og kunne ta den jobben, forklarer han.

I vinter tok han på seg snømåking på T-banestasjoner i Oslo for å sikre seg.

–       Når du har et firma med en fem-seks ansatte bør du alltid ha en ordrereserve på 6-8 måneder, og det hadde jeg. Men da det dro seg mot vinteren og vaktmesterkompaniet i Oslo søkte etter snømåkere, så tok vi på oss det for å jevne ut hvis det kunne komme til å bli mindre å gjøre, sier Erik Jernberg.

Tømrermesteren er opptatt av at dette er en dugnad og at alle må bidra.

–       Jeg har foreldre som husker andre verdenskrig. Da var det sånn at de som hadde mulighet til å holde folk i arbeid, de holdt folk i arbeid og delte gjerne av rasjoneringskorta sine. Da er lojaliteten på topp vil jeg si, påpeker Jernberg.

I jobben merker han at kundene har blitt mer forståelsesfulle når det oppstår forsinkelser.

–       Folk har levd i en økonomisk boble så lenge som ikke kan vare inn i evigheten. Vi har blant annet miljø å ta hensyn til. For å sette det litt på spissen – at det kom en pandemi nå, det har vi litt godt av. Da blir det tydelig at vi ikke kan ta alt for gitt, sier han.

Faren hans var fem år da krigen begynte og ti år da krigen var slutt. Enda var det fem år med rasjonering.

«Vi må ta noen forhåndsregler nå, men det måtte folk jaggu gjøre i 1940 også. Det å få det perspektivet der, det har vi godt av»

En ting har han tenkt mye på.

–       Jeg er glad jeg ikke er helseminister og må ta beslutninger nå, for det er mange som har fasiten på Facebook. Det eneste vi får gjort er å gjøre som vi får beskjed om. Vi ser hvordan smitten sprer seg i andre land. Så får vi diskutere om tre år, hva var det som var riktig og hva var det som var feil, sier Erik Jernberg.

Erik Jernberg ser frem til å bevege seg mer fritt.

Han ser fram til å kunne bevege seg mer fritt da dette er over.

– Å kunne dra å se på en potensiell jobb uten og måtte vurdere om det er greit eller trygt å dra dit. Det skal bli godt, understreker han.

Privat ser han fram til å dra på en kino, gå på konsert eller dra på en fest.

–       Den kontakten du har med folk er stort sett via telefonen. Så kan du kanskje lure deg inn å ta en kaffekopp med et par andre på MC-klubben.

At han skulle kjenne på ensomhet i en alder av 51 år hadde han aldri trodd.

–       I denne perioden har jeg følt meg ensom iblant. Den sosiale arenaen utenom jobb har blitt veldig redusert. Du kan ringe og prate med folk på telefonen, men det å snakke med folk i samme rom, det er noe helt annet. Jeg kunne sikkert blitt flinkere til å ta en digital øl, men jeg er litt old school der, smiler Erik Jernberg.