–       Jeg er veldig skuffa over det å ikke bli kjent med de andre på det nye studiet mitt. Dette året skulle være ny start, sier Ingrid Føsker (23). Samtidig føler jeg meg privilegert som har tilgang til biblioteket i Samling som «studiested». 
Annonse

Under pressekonferansen 12. mars i fjor hadde hun og en venninne akkurat gått ombord i et fly på vei til Thailand.

– Jeg skjønte ikke hvor alvorlig det var. Etter ti dager på ferie kom jeg hjem og var i karantene, men det var jo alle andre også, sier Ingrid Føsker.

Hun var student ved universitetet i Oslo og bodde i kollektiv på Sogn. Etter at pandemien inntraff og hovedstaden stengte ned har hun tilbragt mye tid i barndomshjemmet ved Råsen i Nord-Odal.

Jobben hun har med kundeservice for frivillige i Røde Kors kunne gjøres fra hjemmekontor.

– Det er en trøst å tenke på at vi er mange i samme situasjon, det kan man fort glemme. Og så har man mistet litt av den FOMOen (fear of missing out, red. anm). Det er ikke noe vi direkte går glipp av, sier Ingrid Føsker.

Etter å ha studert internasjonale studier, religion og idéhistorie ved UiO var Ingrid Føsker klar for å starte på Bachelor i organisasjon og ledelse på Oslo Met i august.

–       Akkurat idet fadderuka startet 11. august kom nye restriksjoner og nesten alt ble avlyst, forteller hun. Dermed begrenset det seg selv hvor enkelt det har vært å bli kjent med nye folk på studiet. Jeg rakk å være med på én quiz før alt stengte, forteller hun.

En dag i uka var det fysisk forelesning i et av emnene. Fra november ble alle forelesninger digitale.

–    Det er kjipt. På UiO var man litt overlatt til seg selv, så nå var jeg veldig klar for å være i et klassemiljø igjen og få nye venner. Så blir alt satt på vent. Det har heller ikke vært noen sosial tilrettelegging online på studiet mitt, noe det har vært andre steder, legger hun til.

Det nye biblioteket i Samling har vært redningen for mange korona-rammede og hjemvendte studenter i Nord-Odal denne våren.

Rundt 15-20 høgskole- og universitetsstudenter bruker leseplassene våre regelmessig, forteller biblioteksjef Anita Bunes.

–       Det er veldig deilig å være her på Samling. Når jeg er her tenker jeg ikke over at jeg er på Sand, sier Ingrid Føsker.

Hun har også to venninner som studerer på biblioteket.

–       Vi er litt att og fram, men har på en måte et lite fellesskap vi som sitter på lesesalen. Det er veldig bra at de har meråpent nå. Jeg elsker å sitte her på kveldene, forteller Føsker.

Hun er glad for at avstanden til Oslo ikke er for stor. Aller mest gleder hun seg til å reise da dette er over. Å se noe helt nytt.

«Jeg gleder meg til å gå på byen igjen. Å stikke på nachspiel, ha det gøy og få nye venner. Jeg føler at nå er tida for det, og det gjør meg stressa. Shit, hvor lenge skal det her fortsette?»

I år er hun med på å planlegge høstens fadderuke på Oslo Met.

–       Det er vanskelig å planlegge når det er umulig å forutse hvordan ting blir. Så vi planlegger fadderuka med A, B, C-scenarier. Slik er vi i hvert fall bedre rustet enn fjorårets fadderstyre, sier Ingrid Føsker.

Hva har pandemien lært oss?

–       Jeg tenker at psykisk helse har blitt enda viktigere. Og åpenhet og aksept rundt psykisk helse. Pandemien har vist at det er behov for bedre lavterskeltilbud, understreker hun.