Søndag 14. mars ble Amundløpet arrangert for sjuende gang på sju år. Opprinnelig skulle vinterens vakreste skøyteeventyr ha funnet sted i februar, men måtte utsettes på grunn av den pågående pandemien.
Annonse

Slåstad’s driftige ildsjeler med Erland Nordsetmoen i spissen lot seg slett ikke stoppe av hverken COVID-19 eller et solid snøfall i dagene rett før den nye arrangementsdatoen. En 5 kilometer langbane og en stor lekeplass med en 250 meters oval ble brøytet. Deretter ble langbanen høvlet og børstet etter alle kunstens regler. På Dølisjøen blir ingenting overlatt til tilfeldighetene.

Selv om antall deltakere måtte nedjusteres som følge av pandemien ble det en fantastisk dag i strålende vintersol for alle fremmøtte – med eller uten skøyter på beina. En som definitivt hadde med seg skøytene var Odalens første store skøytehelt, Amund Sjøbrend. Sammen med datteren Julie var han klar for nye runder på Dølisjøen.

Vi hadde en særdeles trivelig prat og mimrestund med Amund, men først over til Amundløpet 2021 og et møte med noen av morgendagens unge og lovende skøyteløpere som følger i skøytesporene til mesteren selv. Endelig var det tid for en ny skøytefest på Dølisjøen!

Først ut var ungdom fra Innlandet i alderen 13-19 år. Alle var påmeldt i klassen for 10 km, så to runder på langbanen. Det ble utrolig spennende både blant guttene og jentene. Ole Jacob Ellevold fra Oppstad I.L. krysset mållinjen først på knallsterke 24.36 minutter rett foran Sindre Heggelund Ljungquist fra Kongsvinger Skøyteklubb. Begge deltok i G13-14. Fredrik Bjerlin var raskest i G15-16.

Blant jentene ble det fotofinish og dødt løp mellom Johanne Braathen og Josefine Henriksen, begge fra Kongsvinger Skøyteklubb. Johanne vant dermed J15-16 og Josefine J13-14 på superraske 28.32 minutter.

Etter en innlagt koronapause (i motsetning til vanningspause), var det klart for de yngste deltakerne fra hjemkommunen Sør-Odal. Det tok ikke lang tid før lekeplassen var full av liv, samtidig som en trygg avstand ble opprettholdt for å følge de strenge forskriftene.

Det ble arrangert løp for 3-5 og 6-12 år på en 250 meters bane. Deretter gikk starten på en ny 10 km for de mellom 10-12 år. Henrik Tveter fra Slåstad I.L. suste gjennom de to rundene på 30.45 minutter. Raskeste jente var Mia Lysen fra Kongsvinger.

To av de aller yngste milslukerne, Josefine Woxmyhr-Jørstad (10) og Mathea Bekkholt Dysterud (9) fra Disenå I.L., imponerte stort med å fullføre sin aller første 10km. Vi hadde vært så heldig å treffe på de ivrige skøyteløperne et par uker i forveien når de koste seg på skøytene sine her på Dølisjøen. De to jentene fra klasse 4C på Glommasvingen Skole syntes det var skikkelig gøy å tilbringe deler av vinterferien på skøyteisen. Josefine hadde til og med fått helt nye skøyter på bursdagen sin som selvfølgelig måtte prøves ut.

Så hvordan gikk det med Josefine og Mathea på deres aller første 10.000 meter på skøyter? Etter en meget god start var de like energiske når de passerte 5.000 meter. Godt ut på andre runden (på bortre langside) dukket mamma Anniken opp med drikke og noen store sjokoladebiter. Etter en liten rast suste de gjennom den siste langsvingen og sprintet mot målstreken. Ingen tvil om at det gror godt i skøytesporten i Odalen. Flott levert Josefine og Mathea!

Litt før Henrik, Mia, Jesper, Josefine, Mathea, Hannah med flere stod på startstreken, fikk vi som sagt en prat med han Amund sjøl.

40 år siden Amund Sjøbrend ble både europamester og verdensmester

I 2021 er det 40 år siden Amund Sjøbrend ble både europamester (Deventer i Nederland) og verdensmester (Bislett stadion i Oslo). Amund var en av de legendariske fire ‘S’-ene sammen med Sten Stensen, Jan Egil Storholt og Kay Stenshjemmet.

Som barn og ungdom var Amund en ivrig og ikke minst allsidig idrettsutøver. Han forteller oss om spenstige hopp i skibakken og spennende fotballkamper. Amund ble blant annet bygdemester i både langrenn og hopp. I hopprennet landet han visstnok godt utpå sletta. Erland (Nordsetmoen) skyter inn at det må da fortsatt være gjeldene bakkerekord! Bildet henger på veggen hjemme hos Amund den dag i dag.

På fotballbanen har Amund spesielt gode minner fra en kamp på Gjemselund der han presterte å sende ballen i nettet fra like innenfor midtstreken som Slåstad spiller. Han var også med på kretslaget til Glåmdal og husker spesielt en middag på Vinger Hotell høsten 1970 der KIL var veldig ivrige etter å få han til å signere, men Amund hadde andre planer.

Allerede som smågutt hadde han blitt bitt av skøytebasillen.

Når jeg blir stor skal dere se meg på fjernsynet! – kom det fra vesle Amund der han skled rundt kjøkkenbordet i sokkelesten.

Han husker fortsatt godt sine første skøytetak ved Sjøvika på Dølisjøen. 5 eller 6 år gammel deltok han i sitt første skøyteløp med beksømstøvler og skruskøyter.

Amund husker også godt at tidlig på 60-tallet ville han delta i kretsmesterskapet, men ble fortalt at han var for ung. Etter litt frem og tilbake fikk han allikevel gå, men det var en stor skuffelse at starteren sa «klar-ferdig-gå» uten å bruke startpistol som for de eldre løperne.

Som ungdom fortsatte Amund sin allsidige idrettskarriere og var også aktiv innenfor friidrett og orientering i tillegg til fotball og det meste innen vintersport. Rundt 1970 ble Amund en del av skøytemiljøet på Hamar og under Johs Tenmann sin dyktige ledelse ble det starten på en fantastisk skøytekarriere. Amund avslutter med å si at det er utrolig viktig at barn og unge får prøve seg innenfor ulike idretter før de må spesialisere seg.

Ha det moro og dyrk allsidigheten i ung alder, er Amund’s gode råd til dagens unge skøyteløpere.

Hovedarrangør Slåstad I.L. fulgte alle covid-19 forskrifter til punkt og prikke og det føltes veldig trygt og godt å være tilstede på årets skøyteeventyr på Dølisjøen. Vi gleder oss allerede til Amundløpet 2022 der forhåpentligvis både norske og utenlandske skøyteentusiaster kan ønskes velkommen til Slåstad.

En stor takk til Amund, Erland, Solveig, Tormod og alle de andre som stilte velvillig opp til en trivelig prat med Odalsportalen. Hjertelig takk også til fotograf Per Kr Johansen som tok bilder på vegne av Slåstad I.L. og har delt velvillig med vår nettside.

Følg med oss videre. Det blir mange nye og spennende reportasjer i tiden fremover.

God påske! Vi talast!