Mandag 11. februar dro en engasjert gjeng elevrådsrepresentanter fra Nord-Odal ungdomsskole på studiebesøk til Dechman Biblo Tøyen! Med på ferden var også 4 voksne: Biblioteksjef Anita Bunes,  Eva Sannerud og An-Magritt Lerdalen fra ungdomsskolen samt Gunnar Nygård, politiker og nestleder i Utvalg for oppvekst og kultur i Nord-Odal kommune.
Annonse

De voksne måtte få særskilt audiens, siden Biblo Tøyen er et tilbud til ungdommer mellom 10 og 15 år uten adgang for voksne! Hensikten med besøket var å hente inspirasjon til utforming av det nye biblioteket i Samling i Nord-Odal.

– Ungdom er en gruppe som ofte forsvinner fra bibliotekene, selv om de har vært aktive brukere som barn, og gjerne kommer tilbake når de selv er blitt voksne, sier biblioteksjef Anita.

– Grunnen til dette er nok sammensatt, men det er tydelig at ungdommene ofte opplever at bibliotekets tilbud ikke er relevant for dem. Vi vil gjerne ha dem med på laget, inn i lokalene, opptatt av hva som skjer! Og nå har vi sjansen til å få til noe – vi bygger et helt nytt bibliotek, midt i sentrum – og biblioteket skal være for alle i Nord-Odal. Barn og ungdom er særlig viktige, fortsetter Anita.

Et sted å henge, et sted å være, å møtes

På Biblo Tøyen ble delegasjonen møtt av Reinert Mithassel, stolt seksjonsleder på Deichman Tøyen og Deichman Biblo Tøyen.  Tøyen blir betraktet som en av Oslos mest belastede bydeler, med gjengkriminalitet, vold og lav levestandard som en del av nyhetsbildet. Befolkningen består av mennesker fra mange ulike kulturer og miljøer. For biblioteket har det vært viktig å ha dialog med ungdommene, og invitere dem med i hele prosessen – fra planlegging til utforming. «Hvordan ville dere ha det i drømmene deres», spurte de ansatte, og beskriver de unge som en betydelig ressurs. Biblioteket er blitt et sted å henge, et sted å være, å møtes. Aktivitetene er mange – leksehjelp, kodeklubb, Biblo kjøkken, Internot (!) og redesign-verksted.

Testing av bilen på verkstedet. Foto: Gunnar Nygård.

Biblo Tøyen  – årets bibliotek i 2017

Biblo Tøyen ble åpnet i 2016, og har siden den gang mottatt flere gjeve og anerkjente priser, fra Årets bibliotek i 2017 til Folkehelseprisen i 2019. Her finner du Volvo-lastebilen Bamse,  lekserom, legovegg, databord for programmering og to verksteder laget av gamle Piaggio varebiler. Gondolbanevogner kan brukes som møterom. Det finnes også en flott scene, digitale og analoge verktøy og selvfølgelig bøker, filmer og tegneserier.

Ungdommene fra Nord-Odal jobbet ivrig og iherdig, fotograferte og samlet mengder av inntrykk til videre jobbing. Oppgaven er å velge seg ut ETT bilde som på best mulig beskriver hva de ønsker seg i det nye biblioteket sitt i Nord-Odal, samt forklare hvorfor og hvordan man kan få det til.

Elevene jobber med innspill til utvikling av det nye biblioteket. Foto: Gunnar Nygård.

«Velkommen inn, du bestemmer»

Studieturen var et ledd i prosjektet «Velkommen inn, du bestemmer» Prosjektet tar sikte på å utvikle bibliotekene i Kongsvinger, Eidskog og Odalskommunene som folkehelsearenaer, og er støttet av Nasjonalbiblioteket.

Ideer diskuteres. Foto: Gunnar Nygård.