Eldre- og folkehelseministeren Sylvi Listhaug har i dag, 18. juni, vært på besøk hos Friskliv, lærings og mestringssentralen i Sør-Odal for å lære mer om tilbudet,  møte de ansatte og deltakerne.

Annonse

— Jeg merker at det er et utrolig engasjement her! Sier Eldre- og folkehelseministeren, Sylvi Listhaug under besøket hos Sør-Odal Frisklivssentral i formiddag.

— Jeg ville besøke Sør-Odal for å se nærmere på tilbudet som finnes her og jeg ser tydelig at dette er et fullverdig frisklivstilbud hvor dere jobber tverrfaglig og for mennesker som ønsker å endre på sin livsstil og at dere bidrar til at det kan gjennomføres, sier statsråden.

— At dere som jobber på Frisklivssentralen virkelig brenner for å bedre livskvaliteten til innbyggere som har behov for det, det er helt tydelig, smilte listhaug.

Spesialfysioterapeut/frisklivskoordinator, Anette Hjell ønsker velkommen til Eldre- og folkehelseministeren, Sylvi Listhaug.

Eldre- og folkehelseministeren Sylvi Listhaug har ansvaret for politikken knyttet til kommunale pleie- og omsorgstjenester, folkehelseområdet som omfatter blant annet helsefremmende og forebyggende arbeid både innen fysisk og psykisk helse, sosial ulikhet i helse, ernæring og mattrygghet. Og i dag tok hun turen til Sør-Odal for oppservere hvilke tiltak som gjøres på frisklivs- og mestringssentralen i denne delen av fylket.

Stå i endringene sammen

— Stå i endringene sammen er det vi gjør her på daglig basis, forteller Spesialfysioterapeut og frisklivskoordinator, Anette Hjell.

Friskliv, læring & mestring er slagordet til Frisklivs- og mestringssentralen. Her kan du som ønsker å endre levevaner knyttet til fysisk aktivitet og kosthold henvende deg og fagpersoner vil gi deg motivasjon til å oppnå et varig sunnere liv.

— Sør-Odal kan vise til gode resultater; det har vært 67 brukere fra oppstarten i 2018. Akkurat nå har vi 24 aktive som trener fast og 9 som går på søvnkurs. 83 % har kommet i bedre form og 92 % har bedre livskvalitet, fortalte frisklivskoordinatoren.

— Utfordringen for mange er dog veien videre etter man har sluttet på Frisklivs- og mestringssentralen og opprettholde livsstil endringene, noe vi ønsker å se nærmere på, la hun til.

Statsråden la merke til resultatene og med tanke på at du kan kontakte Frisklivssentralen å få hjelp, med både trening og livs mestring her framfor et langt løp på en helseinstans som et sykehus til eksempel, trekker hun fram som et godt eksempel.

— Vi satser på folkehelse i kommunen og Frisklivs- og mestringssentralen tilbyr hjelp til å nå realistiske mål, forteller Anette Hjell til Eldre- og folkehelseministeren.
Frisklivs- og mestringssentralen ønsket også å vise frem et eksempel på en  lavterskel aktivitet med en kortstokk som man enkelt kan gjøre sammen hvor som helst. Tegnet på kortet sier noe om øvelsen og tallet noe om antall repetisjoner. Sylvi Listhaug trakk et kort og deretter ble hun med på øvelsene.
Øvelsen brukes på Frisklivssentralen ukentlig og første øvelse var bokseslag i luften..
Neste øvelse ble knebøy. – Veldig bra jobba alle sammen, smiler Anette.

Hvordan opplever brukerne tilbudet?

Sylvi Listhaug snakket med brukerne av Frisklivs- og mestringssentralen om hvordan de opplever tilbudet. Her er et par av kommentarene hun fikk høre under besøket;

— Frisklivs og mestringssentralen hjelper meg med å endre mine levevaner knyttet til fysisk aktivitet og jeg synes de gruppebaserte tilbudene som finnes her er svært motiverende.
– Gøy og sosialt! Jeg håper virkelig at Frisklivs og mestringssentralen blir et permanent tilbud i vår kommune. Det er mange som trenger dette. Oppfølging etter man er ferdig her med turer og trening skulle jeg ønske det ble tilrettelagt for. 
Det gjør underverker å komme hit, både for toppen og for kroppen. Vi går turer og tar styrkeøvelser som Det var jobben som fikk meg hit og det er jeg veldig glad for nå.
De to ansatte ved Frisklivssentalen i Sør-Odal, Anette Hjell og Marie Mørland Lein, deler et årsverk til sammen.