Annonse

Jeg vil slå et slag for uteaktiviteter i sommer. Det er mye å velge mellom i Odalen, og det er noe for alle. Et stort mangfold av idretts- og kulturtilbud, arrangert både av frivillige organisasjoner og uorganiserte frivillige. Det er bare å hoppe over dørstokkmila og gå rett ut i skogen, bokstavelig talt.

Odalen har store fine sammenhengende skogområder. Det har hele Kongsvingerregionen, og det er et særpreg vi har som få andre regioner. Går man langt nok inn er det lett å oppnå å høre fullstendig stillhet, bare skogens egen sang i form av sus fra gran- og furukroner. Det er skogsvegnett som lett bringer deg langt til skogs. Det er mange gode stier som er ryddet og merket av grunneierlag og andre frivillige. Der finner du den friskeste lufta som er å oppdrive. Tenk en stille grønn junidag med oppholdsvær etter noen regnskurer, skogen er ren og klar, dampen stiger fra myr og trekroner, småfugler som synger de fineste arier, du kan dra ren klar luft i lungene og kjenne forfriskende duft fra blader, gress og markblomster.

Det finnes ikke bedre forebygging for god helse enn en skogstur. Vi er heldige som bor i et område som har så fine naturverdier som de sammenhengende skogområdene våre. Noe av det fineste med vår kulturarv er Allemannsretten . Allemannsretten gir oss rett til fri bruk av utmark. Vi kan gå hvor vi vil, så lenge det ikke er innmark. Vi kan plukke bær og sopp helt gratis. Bruk det! Det er godt for helsa og bra for hodet!

Man behøver ikke ha mål for turen for å ha en fin opplevelse i skogen. Man kan bestemme nivået selv, og gå i det tempoet man selv vil. Husk at det å gå bare en kort tur gir veldig mye større helseeffekt enn å sitte i sofaen. Hvis man vil ha et mål å gå mot så vil jeg slå et slag for Kjentmannsmerket i Odalen. 10 poster fordelt i Nord-Odal og Sør-Odal. Frivillige i DNT Odal har satt ut disse postene, og du får kjøpt veibeskrivelse i eget hefte på Sport1 på Skarnes. Jeg har besøkt disse postene flere år på rad, og kan anbefale det. Da kommer man på steder man ellers ikke ville oppsøkt og får nye opplevelser. En ny aktivitet i Odalen er Stolpejakt, som er en form for orientering enten med kart eller med mobiltelefon. Her er det poster i nærområdet på Skarnes og Sand og i skogområdene rett utenfor kommunesentrene i Odalen. Informasjon om Stolpejakt finner du på Odal Orienteringslag sin nettside www.odalolag.no. Hvis du vil oppgradere til Turorientering finner du også informasjon om det her.

Jeg ønsker alle Odølinger og besøkende i Odalen en fin sommer – gjerne i ly av suset fra granskogen.

TEKST: Knut Hvithammer