For andre året på rad ble det arrangert bunad og festdraktparade på Parken kjøpesenter 4. mai. 20 bunadskledde viste fram sine bunader sammen med hele Norges bunadsekspert, Bjørn Sverre Hol Haugen tilstede.

Annonse

— Vi har mange forskjellige bunader og festdrakter fra Norge og andre land her i Odalen så det er utrolig fint å vise de frem og ikke minst få historien bak fra Hol Haugen, forteller initiativtaker Tove Gulbrandsen, iført sin Lundebybunad.

— I år var det flere nye bunader og fire gubber i tillegg til Bjørn Sverre, så det var fint å se. Det var virkelig fin stemning rundt arrangementet i år, forteller Tove.

Hedret vår kommende nasjonaldag 

De fleste kjenner jo sin egen bunad, men Hol Haugen fortalte de som stilte i sin fineste stas og publikum mer om draktene og historiene bak noe folk setter stor pris på.

— Vi har en rik historie på bunader her distriktet, fortalte bunadseksperten.

Lokale produsenter og tett samarbeid

— Av godkjente bunads-leverandører finnes det flere på Skarnes. Fjellrypa som syr og Beausy som forhandler Solør-Odal broderte bunader og ikke minst har vi håndverkeren for bunadssølvet vårt fra Skarnes Gullsmedforretning, Edel Lilleseth, sier Tove.

Den nye Odalsbunaden er straks klar også og her har Fjellrypa valgt knapper og sølv i samarbeid med Mari Lilleberre som har mange års erfaring med design og produksjon av smykker. Det foreligger ferdig to ulike knapper i messing og mansjettknapper og halsring i sølv som er produsert til den første bunaden.

Under paraden fikk publikum en sneakpeak på den nå nesten ferdige Odslsbunaden for herrer.

— Vår kjære felespiller, Jenny Aalborg spilte folkemusikk gjennom paraden og underveis under framvisningen noe som satt en vakker og musikalsk ramme rundt arrangementet, forteller Tove fornøyd.

— Og sist men ikke minst var det populært med kake til alle!

Kake til alle!