Dans i glede – dans for livet

    Annonse

     

    Seniordansen på Skarnes, som har aktiviteten sin på Solbakken folkehøgskole, feiret i går sitt 10-årsjubileum på folkehøgskolen og bøy opp 80 danseglade seniorer fra Sør-Odal, Nord-Odal, Våler, Eidskog og Skogbygda i Nes til dans.

    Klokken 11.00 i går strømmet det 80 seniordanser fra hele regionen inn dørene på Solbakken klare for å feire Seniordansen på Skarnes som fyller 10 år i år.

    Det ble storstilt feiring med kake, god lunsj og flere timer med dansing i storsalen ledet av det kjente danseledere fra Brumunddal.

    Det kokte med munter latter og gjensynsglede under kaffen og kakene og flere tok med seg mat og drikke ut i finværet på vakre Solbakken.

    — En tradisjon vi har er å synge «sangen til seniordansen» før vi begynner å danse og da stemmer vi skikkelig i, sier Willy Lindemark, fra seniordansen Huggal i Nord-Odal.

    Stolte og rake i ryggen stemte 80 seniorer i med sin kjære sang så taket løftet seg på Solbakken!

    «Opp av sofa’n, på med tøyet, seniordansen kaller

     Vi kan ikke sitte stiller lenger nå. Seksti, sytti, åtti, nitti, det er ingen alder, merker ikke det når vi skal dansen trå. Kom nå, kvinne, mann, ta din partners hand, la oss få litt frisk og fin musikk. Tango, vals, samba, det er takter som vi liker, reinlender og linedance gir oss god fysikk!

    Det er jammen litt av hvert vi dansere må lære, damekjede, byttomfot og dos-a do. Fram med venstre, fram med høyre, raske må vi være. Det er ikke alltid lett, det kan du tro. En og to og tre, snart så må vi le. Vi er ikke de som gir oss, nei! Det viktigste er likevel at vi får være sammen, seniordans er moro, vi blir aldri lei»

    Som i sangen, tok alle sin partners hånd og marsjerte i takt inn til storsalen for å svinge seg.

    Danselederne Asta og Kåre Opheim, fra Buttekvern seniordans i Brumunddal, stilte opp for anledningen og veiledet alle trygt gjennom flere nye koreografier.

    — Jeg tror Globetrotter sakte vals går litt for sakte for dere, ler Opheim, vi går for en kjappere en! Dermed skrudde Kåre Opheim opp lyden på anlegget, dansene fikk et helt annet tempo og temperaturen steg et par grader i storsalen.

    Ønsker flere «blå sløyfer»

    — Det er flertall av damer med på seniordans i vår region, så når vi danser må danserollene fordeles, dermed betyr blå sløyfe på skjorta herre og rød sløyfe betyr dame, slik at man vet hvem som skal føre, forteller Lindemark.

    Vi ønsker oss flere mannfolk med på seniordans rett og slett, så færre damer trenger blå sløyfe på skjorta, smiler Lindemark, som danser på Milepelen med Seniordansen Huggal en dag i uka.

    Hvorfor danser dere?

    — Dette konseptet er helt unikt. Det er så mange elementer man får trent på, balanse, konsentrasjon og koordinering, ting folk ikke tenker på når de hører ordet dans, sier Kari Rinden fra Skotterud.

    — Så er det sosialt og det arrangeres masse felles turer og nasjonale stevner – vi har til og med eget magasin for seniordans i Norge, forteller Rinden.

    Ser du er god til å danse, vil du bli med på seniordans?

    Opheim har en oppfordring til de voksne danserne når det gjelder rekruttering, noe som gjelder for seniordans i hele landet.

    — Rekruttering handler ikke om å levere et ark i postkassa til noen, man må invitere folk, se dem inn i øya og be de med på en prøvedans, sier Opheim til forsamlingen bestemt. Og oppfordrer danserne til å si «Jeg ser du er god til å danse, vil du bli med på seniordans?»

    Liv Jane Disenmyren er leder for Seniordansen på Solbakken og sprudler av engasjement slik hun også gjør når hun instruerer seniordanserne i Sør-Odal og hun er ikke i tvil om at dansen er ypperlig som forebyggende helsearbeid.

    — Vi satser på forebygging og ønsker alle nye dansere hjertelig velkommen på våre treninger mandager og onsdager på Solbakken folkehøyskole 10.30 og 18.00, sier Disenmyren.

    Liv Jane Disenmyren, leder for Seniordansen på Solbakken, sprudlet av glede da hun mottok blomster på 10 års feiringen Danselederne Asta og Kåre Opheim, fra Buttekvern seniordans i Brumunddal, stilte opp for anledningen -Tror dere er mer glad i dans med skikkelig sving enn vals jeg folkens, ler Asta Opheim og satte i gang dans med ordentlig tempo