Det ble «Liv i stuene» i helga

  Annonse

   

  I helga skrudde Odalstunet tida tilbake til rundt 1900 og i tradisjon tro var det rømmegraut, hest og kjerre, gammeldagse drops i butikken, gammelt håndverk, et mylder av folk og huggal odalsstemning med mange gode møter mellom tømmerveggene.

  Klokken 12 åpnet grinda og innafor skigarden på Odalstunet var alt lagt til rette for å skru tida tilbake til gamledager. Gamlekæra spilte opp til gammaldans på tunet med sine trekkspill, Ole Viktor Larsen med hans staute hest, Bronen, tok stor og små med på rundturer i duften av rømmegraut og kaffe og som i alle år var det messe på søndag.

  Kåserte med egne tekster

  Under «Stostuggutimen» lørdag ettermiddag kåserte Aleksander Breiby Herseth med egne tekster inne i Gjersøyen. Og huskalden, han fanget både det eldre og yngre publikum;

  — Jeg synes Aleksander var veldig artig å høre på, jeg lærte om masse gamledager, sier Eira B. Skjelvik (11).

  Eira likte også de finslige broderiene som var veslesalen og synes barking av trestamme inne i skogen var moro.

  — Og de nyfødte kyllingene er veeeeeldig søte, sier Eira.

  Livet på Melgardsbrua besøksgård hadde med seg flere dyr som barna kunne klappe og kose på, det er alltid populært!

  Kunst, kultur og håndverk fra 1900-tallet

  Odalstunet viser hvert år fram leker, kunst, kultur og håndverk fra 1900-tallet til stor glede for besøkende fra fjern og nær. Både eldre og yngre føler at de lærer noe om fortida og det er noe av hensikten med tunet, som er det eldste museet i Annos portefølje i Sør-Hedmark som ble etablert i 1948. Odalstunet ble stiftet i 1948, men sjølve tunet er bygd opp litt etter litt i årene etter 1955. I dag drives det av Anno museum i samarbeid med venneforeningen Odalstunet som også er eier av museet.

   Smakebiter fra en svunnen tid

  Lions Club, som har 50 års jubileum i år, har i år laget boken «Sør-Odal fra 1945 – 49» som de solgte under tundagene. Boken er på 100 sider fullstappet med bilder som er utlånt av private odølinger.

  —I boka finner du alt fra historier fra Finnholt i 1945 hvor de dro med lastebil der «turistene» satt på lasteplanet på tre krakker, uten tak over hodet og turen gikk til Trondheim! Heldigvis kom alle velberget og tørre hjem, de hadde visstnok med seg et tre-telt, forteller Hans Otto Glomsås i Lions Club.

  En annen historie er karen som stjal elektrisk strøm. Han hengte opp rusten hesjetråd 200m fra nærmeste kraftledning til huset sitt og hadde rigget til et provisorisk anlegg på spikere rundt om i stua! sier Glomsås

  — Og i 1947 var det diskusjoner om jernbaneundergang på Skarnes. Diskusjonen har nå gått i 81 år! Legger Glomsås til.

  Lions håper dette er ei interessant bok for sør-odølingene og utflyttede sør-odølinger.

  Lions har også gitt Odalstunet kjørebruer for rullestolbrukere, så tunet skal kunne brukes av alle og det var det flere som var fornøyde med på årets tundager.

  FOTO: Helene Staksrudvangen

   

   

  Eira B. Skjelvik (11) klapper den staute dølahesten Bronen på Liv i stuene