Den nye rektoren ved Glommasvingen skole, Linda Stranden, har begynt i sin stilling og har en tydelig plan på å skape en skole med fellesskap for læring og vekst og vil sikre gode oppvekstvilkår for alle barna i Sør – Odal kommune.
Planlegger veien sammen
Linda Stranden har nå startet og er på plass på prosjekt-kontoret til Glommasvingen skole på rådhuset og hun har helt klare tanker rundt hvordan hun skal legge opp dette året før skolestart 2019.
— Å starte nå, ett år i forveien før skolen står ferdig, hvor jeg har muligheten til å bli kjent med skolelederne og lærerne, og ikke minst elevene og foreldrene. Det er et stort privilegium og med mange fordeler, påpeker Stranden.
Hvordan skolehverdagen for de over 700 elevene skal bli til neste år planlegger hun nå i tett samarbeid med skolene og lærerne. På mandag var det planleggingsdag for ansatte hvor Stranden informerte om de større overordnede sakene rundt felles elever og felles mål og ble kjent med personalet.
— Nå, ett år i forveien, snakker vi sammen om det pedagogiske og det praktiske i hovedtrekk. Skolene skal driftes slik de er i dag, men samtidig skal de forberede seg for neste år til en skole som vil huse over 700 elever i et bygg på 8854 kvadratmeter over to etasjer. At vi nå kan planlegge veien dit sammen – det har et stort plusstegn foran seg, sier Stranden mens hun gir en tommel opp.
Skal sikre gode oppvekstvilkår
— Trygghet og tillit er nøkkelen, sier Stranden. Så jeg skal besøke alle klassene på alle skolene nå i løpet av året. Det gleder jeg meg veldig til!
Hun vil også at foreldrene skal bli kjent med henne, for hva foreldre sier har alt å si for hvordan barna ser frem til sin nye skolehverdag og hun oppfordrer alle foreldre til å frem-snakke Glommasvingen skole.
-Barna er det kjæreste foreldre har og jeg vil barnas beste. Målet er å gjøre det så trygt vi greier på den nye skolen så her må vi samarbeide, sier Stranden. Dette er en spennende øvelse for hele personalet og jeg er også avhengig av at alle har lyst til å være med, legger hun til.
- LES MER se landskapsplanen for skolen
Skolen bygges med stor elevmedvirkning
— Elevene har hatt stor medvirkning helt fra planleggingsstadiet og kom tidlig med ønsker om det nye skolebygget, ute arealene og hvordan bli sett på en stor skole. Og vi har tatt hensyn til alle ønskene og tankene barna har hatt har veid tungt. Vi har lagt særlig vekt på de usynlige tingene som barn tenker på og bryr seg om, opplyser den nye rektoren.
Detaljene rundt rom og funksjoner er hørt, som om man skal besøke helsesøster, er denne tjenesten lagt ved siden av skolebiblioteket, så ingen trenger å vite at man sitter og venter på å komme inn til helsesøster, man kan like gjerne ha tenkt låne seg ei bok. Skolen vil ha lukkede doer, så slipper man å bekymre seg for at noen henger over kanten fra nabobåsen. Miljøstasjoner med sofaer og skjermer er også noe barna la vekt på, og det kommer til å bli bygget i fellesarealene i forbindelse med trinn-inndelingene. Glommasvingen skole får klasserom på 75–88 kvadratmeter på ungdomstrinnet, og 70 kvadratmeter på barnetrinnet, så inneklimaet skal være optimalt.
Stor bredde i ute arealene
Leke og oppholdsarealene er utformet med soner som er tilpasset de forskjellige alderstrinnene i skolen og har mange avgrensede uterom som tillater parallelle aktiviteter. Uteområdet tilrettelegges slik at de brukes av 1-4.trinn, 5-7.trinn og 8-10.trinn, men områdene blir ikke inngjerdet da de skal være tilgjengelige for offentlig bruk etter skolens åpningstid.
Uteområdene stimulerer til fysisk aktivitet, som klatring, balansering og løping. Det blir turnbasseng og jungel-lek for balanse og koordinasjon. Asfalterte områder for aktivitet med oppmalte paradiser, strikkhopp, rytmiske aktiviteter, det blir flere bordtennisbord og skate bowl for rullende aktiviteter.
Asfaltert basketballbane på 15 x 32 meter med flomlys, som blir skøytebane og curlingbane i vintersesongen. Leirbål-plass og gapahuk for kos og ekskursjoner. Sandkasser og huskestativer med fuglerede-husker og vippehusker. Ballvegg for blant annet fotball og snøballkasting og et ute-terreng som gir mulighet for aking om vinteren. En sandvolleyball-bane vil ligge i tilknytning til ungdomstrinnet.
- LES MER slik blir 2.etasje på skolen
Det blir to kunstgressbaner på 20 x 30 meter, løpebane på 60 meter med lengdehopp i ene enden (for to løpebaner) og 10 treningsapparater tilpasset trening med egen kroppsvekt, mange små fotballbaner og Frisbeegolf-bane. Og trivelige sitteplasser med og uten overbygg.
Rundt beplantningen av skolens uteområde har skolen fokusert på arter som fremhever de ulike årstidene og som fremmer læring. Uteområdet har universell utforming og belysning er vektlagt, så man kan gå tur og leke uten at det er noen mørke kroker på etter skolens stengetid.
I tilknytning til dagens hall kommer det en ny flerbrukshall med ei aktivitetsflate på 25 x 45 meter. Arealet er tilsvarende det man har i dagens hall, dermed dobles kapasiteten for idretten. Og et klatretårn i den nye delen, som er 10 meter høyt innvending, gjør det også enklere å kunne utnytte dagens hall.
- LES MER tegninger av flerbrukshallen
— Det blir en unik skole, ungene som får gå her er utrolig heldige, sier Stranden.
Og om hun har sommerfugler i magen?
— Det har både jeg, personalet, foreldre og elevene, og det er helt naturlig når noe er nytt og spennende. Nå er det viktig å være positive, sammen, sier den nye rektoren ved Glommasvingen skole entusiastisk.
Skolen er i rute og kontoret til Standen er i bakkant. 2.etasje er nå også på plass. Skolen i to etasjer får tre fløyer. I den sørøstlige delen skal 1. til 3. klasse og SFO være, den midterste blir læringsarena for 4. til 7. klasse og i den nordvestlige delen vil 8. til 10. klasse ha sine klasserom. Samlingsrommet på den nye storskolen. Elevene har hatt stor medvirkning helt fra planleggingsstadiet: Hvordan må undervisningsrommene være for at du skal lære på en god måte? Fellesområder, skolebibliotek – hva er viktig? Elevene har vært med hele veien Tenk på skolen din, hva vil du ha med til den nye skolen? Miljøstasjoner med sofaer og skjermer er også noe barna la vekt på, så det kommer til å bli bygget i fellesarealene i forbindelse med trinn-inndelingene. Linda Stranden foran media-veggen på prosjektkontoret som begynner å bli tettpakket Glommasvingen skole får klasserom på 75–88 kvadratmeter på ungdomstrinnet og 70 kvadratmeter på barnetrinnet, sier prosjektleder Ole Gunnar Holen i Sør-Odal kommune