Actionfylt på Forskerfabrikken

    Annonse

     


    Slim, vulkaner og ting som eksploderer. De 19 forskerne på årets Forskerfabrikk eksperimenterer med både stjernestøv, mystisk pulver, store bobler og elektrisk magi.

    Hva er egentlig stjernestøv?

    Hvordan ble egentlig stjerner og planeter til? Hva er lufttrykk? Hvordan bruker vi kjemiske reaksjoner til å skape vakre farger?

    Dette er spørsmål elevene skal finne svar på i løpet av sommerskolen som er stappfull av forskeropplevelser de sent vil glemme. Gjennom en actionfylt uke skal barna eksperimentere og utforske naturvitenskapens spennende verden.

    Forskerfabrikken er for elever som skal opp i 5., 6. og 7. klasse til høsten og på sommerskolen blir deltakerne flinkere i naturfag og lærer mer om kjemi, fysikk og biologi. Kurset følger skolens læreplan for 5. – 7. trinn i naturfag.

    Superstore såpebobler og mikro-meteoritt jakt

    De siste årene har rundt 6000 barn deltatt hvert år på Forskerfabrikkens sommerskoler i hele Norge og i Odalen er interessen for forskning stor.
    De 19 tente forskerne har dyrket bakterier, laget superstore såpebobler og utforske elektrisitet. På denne spennende uka på Forskerfabrikkens sommerskole får barna oppleve hvor morsomt naturvitenskap og teknologi er.

    — Forskerfabrikken er kjempe spennende! sier Karoline Tveter fra Korsmo skole oppglødet mens hun studerer bakterier i stetoskopet sitt.

    — Her er det skikkelig action! I går fant vi mikro-meteoritter ute i naturen – de er over alt! Hver dag kommer det tonnevis av mikro-meteoritter inn i atmosfæren, de er rester etter støvet som samlet seg da solsystemet ble dannet og vi har vært ute på jakt og funnet dem, forteller Karoline.

    Sommerskolen arrangeres i slutten av sommerferien fra mandag til fredag fra 09.00-15.00 hver dag og  foregår i et klasserom på Korsmo skole.
    Alle som deltar får en forsker t-skjorte, forskerbriller, kurshefte og et eget mikroskop, det er populært blant elevene.

    — Vi har «laboratoriet» vårt inne i klasserommet og ofte må vi utendørs for å teste eksperimentene våre, sånn som i dag når raketter skal skytes høyt til værs, forteller kursleder, Emil Westli, som synes det er en ivrig gjeng med forskere med i år.

    Flaskerakett konkurranse

    — Nå er det snart konkurranse! Og dere må lage ferdig rakettene deres til oppskytning, sier kursleder Karianne Kvernmoen til forsamlingen, og brått blir det helt rolig i rommet, og både konsentrasjonen og spenningen øker enormt.

    — Ett minutt igjen, sier kurslederen. Og da øker trykket.

    — Gi oss bare ett minutt til a, vær så snill, spør Martin Barkbu fra Korsmo pent. Vi må perfeksjonere papir-rakettene våre så de blir aerodynamiske, legger han til. Aerodynmisk er et helt nytt ord deltakerne har lært i dag, et ord som vil gi store utslag i konkurransen.

    Ute i skolegården fester de en slange til en tomflaske og så setter de rakettene sine ytterst på slangen, tar fart og hopper på flasken og PANG! sier det og rakettene skytes flere meter ut i lufta.

    — WOW! Raketten din fløy helt perfekt, roper Magnus Foss Lia til kameraten mens han spretter opp og ned av glede. Dette er kult! Vi gjør det en gang til!

    Sprell og moro på Forskerfabrikken Emmelin, Karoline og Alice viser stolt frem forskerbøkene Se her! sier Karoline Tveter, alt vi lærer om står her. Emmelin studerer bakterier i stetoskopet sitt 19 ivrige forskere lager raketter Linnjuli fra Garvik lagde konkurransens mest fargerike rakett