I går ble tida skrudd tilbake til rundt 1900 tallet og ungene kjørte hest og kjerre, spikket og lagde egne hoppetau. Det myldret av folk og dyr på barnas dag på Odalstunet, akkurat som i gamledager.
Folk møttes og senket skuldrene, det var latter og gode klemmer. Rundt husveggene til de vel-bevarte bygningene på denne fredelige pletten ser det ut til at store og små virkelig nyter at tiden står stille.
— 1, 2, 3 og hopp! jublet Julie Glomsås da hun hoppet ut i høyet fra låvebrua med et stort glis.
— Jeg har høy i håret! fniste hun og spratt rundt sammen med alle ungene som baste i høyet på Odalstunet i går.
Odalstunet er det eldste museet i Annos portefølje i Sør-Hedmark og drives av Anno museum i samarbeid med venneforeningen Odalstunet som også er eier av museet. Odalstunet ble stiftet i 1948, men selve tunet er bygd opp litt etter litt i årene etter 1955. Og her har barna fått boltre seg i 20 år.
- LES MER om Odalstunet
20 års jubileum med barnas dag
Sola strålte over Odalstunet i går formiddag og folk koste seg med rømmegraut og spekemat i krambua, gammeldags drops og kaffi.
Det kom en hagl-skur midt på dagen, men det så ikke ut til å være stort til bry. Så barna koste og klappet kyllinger, høner, kaniner, geiter, sau, småhester og kuer som var fra både Melgardsbrua og Klokkertunet.
Mange fikk teste lokalkunnskapen på den fine naturstien som gikk rundt hele tunet og ned til åa med spennende spørsmål om Odalen og barna fikk både spikke blyanter, tove egne sitteunderlag, ri på hest og ikke minst var det populært å barke tømmer på gammelmåten.
— I år har vi arrangert barnas dag på Odalstunet i 20 år og det er moro å se at det kommer så mange, sier museumsleder, Knut Ola B. Storbråten, som anslår rundt 500 besøkende.
— 40 frivillige er i sving for å vekke tunet til liv så barn og voksne kan oppleve gammelt håndverk og gammeldagse leker og de gjør en kjempe jobb! Noen har vært med alle årene, både Gunhild Tovseth Vatne, Berit Melum og Amy Dahle har vært med i 20 år! roser Storbråten.
Storbråten synes også det var gøtt å kjenne reik-lukta fra pipa og kaku-duft utover tunet, for den duften har ikke vært tilstede på ei stønn på grunn av brannfaren, men i går var både duften og stemningen på plass slik det skal være syntes museumslederen.
Store og små ville jobbe med tømmer på gammelmåten på barnas dag -So ro tipp og tå… synger Mette Krybelsrud til geitekillingen og så sovner den på fanget hennes midt oppi alt mylderet Full konsentrasjon når man tvinner eget hoppetau! Gampen Bron er alltid populær på Odalstunet Stor stas å tove sitt eget sitteunderlag! Sverre Aandstad hadde ansvaret for naturstien med lokale spørsmål og mange store og små tok turen Klær til barnas dag laget med kjærlighet Det var populært å barke tømmer, her får Azier tips om hvordan de gjorde det før i tida Olve Granheim synes det var artig å teste lokalkunnskapen på naturstien Gøy med høy!