Mellom snøtunge trær og rimhvite hus vrimlet det av store og små, og hele 75 frivillige bidro til at publikum fikk gjenoppleve jul anno 1900 på Odalstunet i helga.
På søndag reiste om lag 600 besøkende over 100 år tilbake i tid, til julestri og julestas på Odalstunet! Det var juleverksted for barna og julemarked med kortreiste og hjemmelagde varer. Og inne i Kafé Kakelinna serverte kjerringene graut og smultringer.
Juleforberedelser på en storgard i Odalen
De 75 frivillige som arbeidet på storgården hadde det travelt, det skulle brygges og bakes og ordnes før jula skulle ringes inn, og folk i alle stuer, høge som lave, skulle samles til julekveld og julefredens skulle senke seg.
— I år er det gang nummer 12 vi arrangerer og dette ble en av de absolutt beste gangene, sier en fornøyd Knut Ola Storbråten, ved Anno museer.
— Helt utrolig at vi hadde med 75 frivillige, uten de som kan sy rull og rulle goro, som kan steike lefse, binde kornband og dele opp en gris, så hadde ikke dette arrangementet vært mulig, sier Knut Ola ydmykt.
Oppdeling av en hel gris på tunet
— Se! Sånn ser ’n ut før det blir ribbe, forklarer Lars (6) til lillesøsteren Anna (3) mens de sitter på låvebrua og ser ned på oppdeling av griseslakt.
— Skal de spise det som ligger i bøtta til julemiddagen? spør Anna, og peker på leveren som den ene husbonden har lagt i et trau. Lars betrygger lillesøster om at den skal bli til leverpostei og at de ikke skal spise den dampende leveren rett ut av bøtta.
Oppdeling av en hel gris vakte mye oppmerksomhet og mange spørsmål fra unge som gamle på tunet på søndag.
— Det er moro når det yrer av folkeliv og så mange som vil oppleve aktivitetene på tunet, i smia og rundt om i alle de små husene på den gamle husmannsplassen, sier Storbråten og springer videre.
Og utpå ettermiddagen var det satt i stand sjølbondens staselige julemiddag og det mindre storslagne julaftensmåltidet på husmannsplassen som var svært populært. Så ble det jul anno 1900 –tallet i år også.