La julefreden senke seg og kom i stemning med våre eldste julesalmer, folketoner og orgelkoraler av J.S. Bach presentert av Sinikka Langeland og Kåre Nordstoga med stor kunstnerisk integritet.

Annonse

«Fra himlen høit jeg kommer her» synger engelen og forkynner det glade julebudskap.

— Gledessang i dypt alvor skinner gjennom de gamle julesalmene som ble sunget av våre forfedre i høytidene både hjemme og i kirken. De gamle tonene ble inderliggjort og personlig utformet og finnes i en mengde varianter over hele landet, sier Sinikka Langeland i en pressemelding.

Et Barn er født i Betlehem

En av de mest kjente er «Et Barn er født i Betlehem» hvor man mer eller mindre kan gjenkjenne originalen som en gang vandret opp gjennom Europa på 1400-tallet. «Et lidet Barn så lystelig» ble kalt for Juleverset og dette ene verset skulle i følge Kingos salmebok synges «Førend Evangelium læses af Prædikestolen Julehelligdage tre Gange…»

— De som ikke kom seg til kirke på julehelligdagene hadde de samme ritualene hjemme, og det er derfor ikke underlig at denne tona finnes i så uendelig mange varianter. For både Bachs julekoraler og våre norske folketonevarianter springer ut av de samme gamle salmetonene som ligger til grunn for hans Orgelbüchlein, Leipziger Choräle og Canonische Verænderungen, forteller Langeland.

Stor kunstnerisk integritet og kvalitet

Sinikka Langeland og Kåre Nordstoga har samarbeidet i en årrekke med kombinasjonen religiøse folketoner og verker av Johann Sebatian Bach og på julekonserten kombineres julekoraler fra innspillingen «Stjerneklang» med noen sanger fra «Maria Song» som ble utgitt på plateselskapet ECM i 2010. Med stor kunstnerisk integritet og gjennomført kvalitet er Stjerneklang blottet for frieri til annet enn musikkgleden og nysgjerrigheten.

— Stjerneklang har alle kvaliteter til å bli en klassiker…(Adresseavisen )

— Forunderlig men velfungerende. Her er vi trolig fremme ved julens mest stemningsfulle plate. (Bergens Tidende)

Julekonsert i Strøm kirke søndag 16. desember kl 19.00.
Billetter selges ved inngang eller Skarnes Gullsmed. Billettpris kr. 200.-.

Kåre Nordstoga og Sinikka Langeland har samarbeidet i en årrekke med religiøse folketoner.