Odalsportalen – – Stadig viktigere å markere kvinnedagen

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  På tirsdag markeres Den internasjonale kvinnedagen verden over – Skarnes er intet unntak.

  Tirsdag 8. mars er Den internasjonale kvinnedagen, og det skal markeres på Solbakken folkehøgskole på Skarnes.

  Grete Ravn Omdal ønsker velkommen til en viktig dag. 

  Hun er leder i Kvinnenettverket i Sør-Odal, som består av representanter fra Sør-Odal sanitetsforening, kirken, frivilligsentralen, Odal soroptimistklubb og andre frivillige.

  – Det blir stadig viktigere å markere kvinnedagen. Det er viktig å passe på alle rettigheter vi har klart å oppnå her i landet. Samtidig er det viktig å jobbe for likestilling og likeverd i andre land – her er det fortsatt store globale forskjeller, sier Ravn Omdal.

  Hun håper mange vil ta turen til Solbakken.

  – Det blir blant annet innlegg ved MDG-politiker Hanna Gjermundrød og innlegg fra innvandrerkvinner om helse og utdanning samt sang og underholdning med koret Ters Pink og elever fra folkehøgskolen. Det blir også mat fra en rekke nasjoner, og vafler og kaffe. Hjertelig velkommen!

  Arrangementet er gratis og starter kl. 18:00. 

  Odal Næringshage markerer også kvinnedagen og kvinners status med frokost, hvor du er hjertelig velkommen i næringshagen fra kl. 08:00. 

  101 år med kvinnedagen

  Ideen om en internasjonal kvinnedag oppsto i USA rundt 1900. I år er det 101 år siden dagen ble markert for første gang i Norge.

  Ved begynnelsen av forrige århundre kjempet kvinner i USA for stemmerett og for rettigheter i fagforeninger og arbeidsliv. Men det var det amerikanske sosialistpartiet som først lanserte en egen dag for kvinner, og i 1908 vedtok partiet å markere kvinnedagen internasjonalt.

  Tankene nådde snart også Europas kvinner.

  I 1910 ble det holdt en internasjonal kvinnekonferanse i København. Her deltok over 100 kvinner fra 17 ulike land. Ett år senere ble kvinnedagen markert i flere nordeuropeiske land, og i Norge først i 1915. 

  Det skjedde under fredsmøtet i Christiania i regi av Arbeiderpartiets Kvinneforbund. 

  Kvinnedagen blir også markert på Kvinnemuseet på Kongsvinger med flere utstillinger.

  PÅ SOLBAKKEN: For fjerde året på rad blir det markering av kvinnedagen på Solbakken folkehøgskole. Her fra feiringen i fjor. ARKIVFOTO