Odalsportalen – Feirer over hundre år med sanitet

  Annonse

  Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


  På fredag jubilerer sanitetsforeningen. Det blir markert med et historisk tilbakeblikk på sterke kvinner gjennom tidene.

  Nord-Odal sanitetsforening markerer hele 110 år med sanitetsarbeid og at det er 120 år siden den nasjonale foreningen så dagens lys i 1896. Alt dette skjer fredag kveld i Milepelen kulturhus på Sand.

  Hit kommer mange sterke kvinner på «besøk». 

  Blant annet grunnleggeren av sanitetskvinnene Fredrikke Marie Qvam, forfatter og fredsprisvinner Bertha von Suttner, kjemiker, fysiker og nobelprisvinner Marie Curie, pioneren innen sykepleie Florence Nightingale, politiker og kvinnesaksaktivist Gina Krogh og forfatter Camilla Collett.

  Disse og flere til blir presentert gjennom historikk og klær i kavalkaden «Kjente kvinner gjennom tidene», forteller Tove Andersen i sanitetsforeningen, som for anledningen skal være Camilla Collett. 

  – Dette blir en viktig markering av det foreningen står for og hva vi driver. Det blir en huggall kveld – velkommen til en trivelig kveld, sier Andersen.


  Frivillig arbeid og hjelp gjennom mange år

  Norske Kvinners Sanitetsforening er Norges største kvinneorganisasjon, og driver frivillig arbeid innenfor helse- og sosialområdet. Sanitetskvinnene har særlig fokus på kvinners helse og livsvilkår og jobber blant annet med vold mot kvinner, integrering og barn, samt å initiere og finansiere forsknings- og utviklingsprosjekter. 

  Lokalt driver også foreningene med beredskapsarbeid.

  De siste årene har sanitetsforeningene i de to odalskommunene blant annet startet opp gåtrim på Sand, bidratt på innsamlinger til flyktningene i distriktet, deltatt på Kvinnfølfestivalen 2015 på Skarnes, støttet mat i skolen-prosjektet på Slåstad, og Nord-Odal sanitetsforening har også hatt besøk av arbeiderpartipolitiker Anniken Huitfeldt.


   

   

   

  Under markeringen på fredag blir det også underholdning ved blant annet Storsjøkoret, Jenny Aalborg på fiolin og seniordansen Huggall.

  Jubileumsmarkeringen er i regi av Eldrekomiteen i Nord-Odal sanitetsforening. Arrangementet er gratis og starter klokka 18:00. 

  Det blir salg av kringle og kaffe.

   

  Les mer

  Relevante lenker

  KLEDNING: Her er Eva Tangen som Fredrikke Marie Quam, stifter av Norske Kvinners Sanitetsforening og Inger Marie Røste, som Gina Krog, stifter av Norske Kvinners Nasjonalråd. Her forbereder de seg til feiringen på fredag. FOTO: Tove Andersen STORFINT BESØK: I fjor høst fikk Nord-Odal sanitetsforening og Mo sanitetsforening besøk av Arbeiderparti-politiker Anniken Huitfeldt. ARKIVFOTO GÅTRIM: Sanitetskvinnene i Nord-Odal har startet opp gåtrim hver mandag for bedre helse og økt livkvalitet. ARKIVFOTO: Tove Andersen