Damer for sin hatt
DAMER FOR SIN HATT: Dette var noen av damene som møtte opp på damenes aften onsdag kveld. Her er leder i Nord-Odal sanitetsforening Ingrid Bjørnestad (t.v.), leder i Odal Næringshage Tove Gulbrandsen og ordfører Lise Selnes.
Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen
Mange tok hatten og finstasen på da Nord-Odal sanitetsforening inviterte til damenes aften.
Det er Sanitetsuka, og inne i lokalene til Nord-Odal sanitetsforening er folk samlet til «En dame for sin hatt», nemlig damenes aften.
Leder Ingrid Bjørnestad står ved inngangen og ønsker velkommen inn denne onsdagskvelden – iført skjørt, hvit og brun bluse med brosje på og over det igjen et bånd med skriften «Bli medlem».
Prikken over i-en er den gule neglelakken og en gul hatt med fjærene som vi ser hver fastelavn.
– Vi oppfordret folk til å ta på seg en hatt og komme, og det er veldig fint å se at så mange har fulgt oppfordringen vår. Dette blir en ordentlig damekveld og en fin feiring med så bra oppmøte. Folk synes nok det er moro å pynte seg – jeg tror også folk blir penere med hatt. Den skikken bør tas opp igjen, mener Bjørnestad.
For Sanitetsuka er en uke hvor Norges største kvinneorganisasjon feirer seg selv.
Denne kvelden i lokalene på Sand er viet til utstillinger av hatter og klær, lynlotteri, salg av håndarbeid, mat og drikke, og ordfører Lise Selnes forteller om det å være kvinne i en rolle hvor flesteparten er menn.
- Se bildene fra kvelden
– Jeg skulle jo spart på ÈN HATT!, det sier Kristina Alsberg Haug idet hun kommer inn.
Tidligere denne uken var hun innom sanitetsforeningen med alle hattene som hun hadde liggende.
– Ja, det tenkte jeg da jeg leverte fra meg alle. Men det løste seg jo ganske raskt da, fortsetter hun som nå fant igjen den rutete hatten og er klar for damekveld.
- LES OGSÅ: Nå starter Sanitetsuka
– Mange dugnadstimer for folk i bygda
Nord-Odal sanitetsforening har fra 1906 solgt lodd og har drevet bruktbutikken i det gamle kommunehuset på Sand i over 20 år. Det har blitt mange dugnadstimer som igjen har gitt penger til tiltak i bygda.
Blant tiltakene er innsamlingsaksjonen for flyktningene fra Syria som har kommet til distriktet vårt. Innsamlingsaksjonen tidligere i september var et samarbeid med Sør-Odal sanitetsforening, og to lastebillass ble sendt til transittmottaket i Våler.
– Mye av vårt arbeid er rettet mot eldre, barn og unge i nærmiljøet. Vi prøver å støtte de som som trenger et bidrag og oppmuntring i hverdagen. Det er meningsfullt å være med på dugnadsarbeid, fortalte Bjørnestad til Odalsportalen tidligere denne uken.
RÅNYDELIG: Kristina Alsberg Haug fant igjen hatten sin – en av de mange som hun hadde gitt bort til sanitetsforeningen før hattekvelden.