Odalsportalen – Budeia på Skålbergsætra

  Annonse

  Tekst: Mette Haugland Foto: Mette Haugland


  Skålbergsætra i Austvatn har åpnet for sommeren, og budeia på setra har en litt annerledes sommerjobb enn andre 18 år gamle jenter.

  –Det er artig! Også er det jo en litt mer annerledes sommerjobb enn andre har, men jeg liker det.

  Skålbergsætra har åpnet sætergrinna for sommeren, og for tredje året er det 18 år-gamle Thea Skjønhaug som er budeia på sætervangen i Austvatn. Gjennom hele juli skal hun holde liv i sæterhuset og drive sætera i tradisjon tro med kuer og melking, ysting og separering og alt annet som hører med. At dagene kan bli lange er hun ikke redd for.

  –Jeg får møte masse nye folk og drive med det jeg liker. Også har jeg dyrene her som holder meg med selskap og Tussi hvis det skal bli stille. Men normalt sett pleier det å være mye folk her oppe gjennom sommeren, forteller Skjønhaug.

   

  Program for Skålbergsætra sommer 2015

   

  Lært av bestemor

  Innrammet i høy skog og skigard ligger Skålbergsætra som en lite perle i enden av grusveien. På bordet står friske villblomster, og fra den åpne sæterdøra kan man høre det spraker i peisved. Å holde liv i gamle tradisjoner er viktig for Thea, som tidligere også har vært med på setring i Østerdalen.

  –Jeg er kjempe glad i dyr og synes det er viktig at vi prøver å bevare noe av de gamle tradisjonene. Bestemor har lært meg mye, ellers så har jeg også plukket opp en del de årene jeg har vært her oppe. Om jeg vil drive med dette når jeg blir større vet jeg ikke, men jeg skal ha dyr ihverfall. Så kan jeg kanskje holde på med dette på hobbybasis, sier Skjønhaug.

   

   

   I løpet av sommeren kan man få kjøpt både rømme, pultost og smør så langt beholdningen rekker. På fredager, lørdager og søndager er det også kaffe og vaffelsalg fra kl. 12:00-16:00.

   Skålbergsætra er Odalstunets museumssæter i Austvatn, Nord-Odal. Adkomst fra RV 209, 8 km langs Østmosætervegen, bomavgift. Fra Krokmyra kan man følge den gamle sætervegen til fots, 1-1,5 times vandring i skogen. Det restaurerte sæteranlegget er et fint turmål for familien. Bygninger og landskap framstår slik det var mens det var sæterdrift her fram til ca 1960. Etter 50 års fravær har budeia på nytt inntatt sætra.

   Åpningstider og arrangementer på Odalstundet 2015  

   Se video fra Skålbergsætra

   ÅPEN SÆTER: Velkommen til åpen sæter frem til 7. august i Skålbergsætra. GODT SELSKAP: Når det er rolig på setera og lite folk er det godt å med hunden Tussi for litt eksta selskap. LÆRT AV BESTEMOR: Mye av kunnskapen Thea har om seterdrift og dyr har hun lært av blandt annet bestemor.