Odalsportalen – – Mmm! Dette er bedre enn den kjeie matpakka

    Annonse

    Tekst: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen Foto: Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen


    Den typiske matpakka med gulost, smør og en tørr brødskive er byttet ut med varm og sunn skolemat på Slåstad barneskole.

    Klokka har passert halv ti fredag formiddag og det lukter nykokt suppe i gangene.

    På langbordene står fat med grovt brød og flatbrød. Her har elevene ved Slåstad barneskole i Sør-Odal benket seg ned, og de venter spent. Hver fredag frem til vinterferien får alle elevene servert sunn og varm skolemat.

    I dag står grønnsakssuppe med fisk på menyen.

    – Vær så god! Da er det mat, sier Heidi Tveter. Raskt spretter de opp og stiller seg i matkø. Nærmest før Adrian og Daniel fra 2.klasse har forsynt seg, er skålene deres tomme for suppe.

    – Mmm! Dette er så godt. Jeg sparer den røde fisken til slutt fordi den er aller best, sier Adrian (7).

    – Ja, og så jeg sparer blomkålen og brokkolien til slutt. Dette er mye bedre enn den kjeie matpakka. Og så er det gøy fordi vi slipper å ha med matpakke og da slipper vi å stresse så fælt før jeg reiser til skolen, sier Daniel.


    • Se bildene

    Brenner for folkehelse

    Det er Heidi Tveter som er initiativtaker og står bak «Mat i skolen», som er et pilotprosjekt med støtte fra Sør-Odal sanitetsforening og FAU ved skolen. Tanken er å lære elevene å spise sunn mat, å ha god matkultur og å gi barna en positiv matopplevelse.

    – Sunn mat er viktig for kroppen, hodet og konsentrasjonen – særlig er dette viktig for barn og unge som er på skolen for å lære og har hele livet foran seg. Dessuten er matpakka er mer enn et vanlig tygg for å «overleve» og komme seg gjennom dagen på. Her skal vi nyte den sunne maten sammen med andre og man skal kose seg når man spiser – ikke bare haste videre, forteller Tveter.

    Blant annet får elevene lære at sjokoladepålegg på brødskiva kan byttes ut med langt sunnere alternativ med for eksempel omelett, fiskekaker eller fiskepudding. 

    Elevene får også servert frukt og grønt, og 7.klassingene får konsentrasjonsøvelser, meditasjon og avspenning etter at maten har sunket.

    Lang dags ferd mot varm og sunn lunsj

    Dette er tredje og siste runde med matprosjektet siden Tveter startet opp i januar i fjor. Drømmen er å få varm og sunn skolemat på flere skoler – i Odalen, distriktet og i hele Norge.

    – Norge er jo en av de få landene i Europa som ikke har sunn og varm skolelunsj, og veien dit er dessverre lang. Men vi gir ikke opp. Jeg tror slike matprosjekt gjør at både skoler, politikere og myndigheter får opp øynene mer og mer, håper Tveter. 

    Hun har nå invitert helseminister Bent Høie og Helsedirektoratet på besøk, og håper at de vil komme.

    – Jeg brenner jo veldig for folkehelse. Barna er de vi må satse på når det gjelder å forebygge mot sykdommer og de kan skape en generasjon med bevissthet om livsstil, energi og overskudd. Foreløpig er folkehelsearbeid en vanskelig post for politikerne å prioritere, forteller Tveter.


    Vil fortsette

    Med positive tilbakemeldinger fra elever, lærere og foreldre gir det mersmak til å fortsette.

    – «Mamma og pappa, dette må du også prøve», er det flere foreldre som har sagt til meg. Så det er veldig bra at ungene tar det med seg hjem og prøver å påvirke foreldrene. Mange sier også at de ser en holdningsendring ved at de har blitt mer opptatt av å spise sunn mat – også når de kommer hjem fra skolen.

    Dermed kommer nok sanitetsforeningen og FAU ved skolen til å få en ny søknad ganske snart, røper Tveter med et smil.

    RASKE: Adrian og Daniel synes det er så godt med grønnsakssuppe. MEDHJELPEREN: Tveter har med seg medhjelperen Randi Bratt når de hver fredag morgen lager sunn og varm skolemat til alle elevene ved Slåstad barneskole i Sør-Odal. – Jeg har tre unger som går på skolen her, og jeg ser en endring ved at de mer mye mer fokusert på det å spise sunt. Her ser man absolutt viktigheten av å ha et bra kosthold, sier hun. GODT MED FISK: – Dette er kjempegodt. Jeg er glad i fisk, og sparer den til slutt, sier Mia Sofi Neskvern (11) fra 6.klasse. Her sitter 4.-7. klasse på langbord. I KØ: Maten er klar og raskt stiller elevene seg opp i kø.