Slåstadelevene får skolemat på fat
«Det er ikke morsomt å spise sin mat når den ligger i pakke og ikke på fat» sang Knutsen og Ludvigsen. Det slapp de 79 elevene ved Slåstad skole fredag. De kunne glede seg over ferdig påsmurt, velsmakende og sunn mat på fat i klasserommet. Det var Heidi Tveter som sto for matserveringen, som er et pilotprosjekt med støtte fra Sør-Odal sanitetsforening og FAU ved skolen. Heidi holder kurs og arbeider med ulike prosjekter knyttet til helse og trivsel. Hennes idé er å gi barna en positiv matopplevelse, og hvor det å spise godt og sunt vil bli et fokusert tema i skolen.
– Kjempegodt!
– Dette var kjempegodt, sa sjetteklassingene Håvard Broch og Adrian Andreassen.
Klassekameraten Elias Vestli fulgte opp: – Dette var den beste fredagen hittil i år.
Smoothien var spesielt populær. Den besto av vaniljeyoghurt, havregryn (bløtlagt over natta), juice, samt frossen jordbær og banan.
Brenner for folkehelse
– Jeg brenner for folkehelse og tenker at barna er de vi må satse på når det gjelder å forebygge sykdommer og skape en ny generasjon med bevissthet om sammenhengen mellom livsstil, energi og overskudd. Energibalansen består av helse, kosthold og fysisk aktivitet, sier Heidi som håper å få prosjektet inn i planene for alle skolene i kommunen. Om det må fortsette som et spleiselag fra lag, foreninger og næringsliv, eller om vi får midler i kommunen, gjenstår å se, sier Heidi.
Hun mener at folkehelsearbeid må begynne hos barn, de er den neste helse generasjon. Ser vi på utviklingen i diagnoser og medisinbruk på våre barns generasjon kontra våre foreldre, er dette en nedslående utvikling. Barna vokser opp i et samfunn med stadig større tilgang på lettvinte og usunne løsninger på næringsinntak. I tillegg bruker mange store deler av fritiden til stillesittende skjerm aktiviteter. Mange vokser også opp i familier med lite fokus på sunn matglede og disse barna trenger impulser fra skole og barnehage for å lære seg gode kostholdsvaner, mener Heidi.
Forebygging er lønnsomt
– Folkehelsearbeid er en vanskelig post å prioritere penger til da det ikke er så konkret og foreløpig ikke så strengt pålagt kommunene å bidra med. Men regnestykket er utvilsomt lønnsomt når folk forebygger eller snur utvikling av uhelse, sier Heidi og appellerer til politikerne om å satse på forebyggende helsetiltak.
Hun synes det er merkelig at skolemat ikke prioriteres høyere i Norge, som snart er det eneste landet som ikke serverer varm lunsj på skolene. Konkrete tiltak må til, mener hun og legger til:
– Vi trenger alle gode erfaringer med hva det gjør for overskuddet og dagsformen og spise sunt, holde oss fysisk aktive og å få nok hvile. Mange barn opplever at de liker sunn mat når de får det servert. Smitteeffekten ved at flere gleder seg over å spise bra mat, sprer seg raskt. Mat på skolen vil gi barna en god opplevelse av et sunt måltid, og forhåpentligvis blir de bevisste på hva de spiser og hvordan det påvirker dem.
Positiv rektor
– Dette er et spenstig og spennende prosjekt. Det er viktig at kosthold kommer i fokus og at elevene lærer hva sunn mat gjør med kroppen. Dette opplegget er gull verdt, sier rektor Rune Oskarsen.
Slåstadelevene får allerede frukt og grønt daglig, takket være sanitetsforeningen. Nå skal de få mat en dag i uka. Rune ser gjerne at elevene fikk mat hver dag, men dette har ikke skolen ressurser til å klare selv.
– Vi er avhengig av ekstern bistand, sier han.
Kommer på TV!
For elevene var det spennende at også NRK TV kom på besøk. Reportasjen kan ses på internettsidene til NRK Hedmark og Oppland.
Relevante lenker
Klart for servering: Sjetteklassingene Yanet Veflen Neskvern (t.v.) og Dorte Glomsås Braanaas har hentet maten. Bak: Heidi Tveter og rektor Rune Oskarsen. Ikke noe hokus-pokus: brødmat med sunne, næringsrike og gode norske råvarer.