Fra 1. til 6. september arrangeres åpningsuke for Samling. Her finner du det fullstendige programmet.

Annonse

Det nye bank- og bibliotekbygget er med sin spenstige, originale arkitektur og utforming ei innbydende storstue for hele Nord-Odal. Her samles litteratur, kunnskap, kultur og økonomi under et høyt tak og med en lav terskel. Her er alle velkommen til å lære, lese, leke, møtes og dele felles opplevelser.

Logo åpningsuke

Åpningsuka byr på et spennende program som er gratis for publikum (merk: begrenset antall billetter – forhåndsbestilling på Ticketco, lenke til billetter for hvert arrangement finner du i programmet).

I åpningsuka kan du oppleve JØRN LIER HORST med «Clue-Serien» for barn og «Krimtime» for voksne, ELISABETH NORD med foredrag om «The Legion: Fremmedlegionen», YVONNE ANDERSEN og ØIVIND ROOS i bokbad om «Årringer», JOHN FÆRSETH med det spennende foredraget «I konspirasjonsteorienes tid», en «Åpen Mic» kveld for poesi, dikt, og musikk ledet av BJØRN IVAR LUND, og bokbad og foredrag med HANNA STOLTENBERG og OLE ØYVIND SAND HOLTH.  I tillegg er det lukkede arrangement for barn i samarbeid med skolene og barnehagene.

Med Samling styrkes det gode samarbeidet mellom kommunen og Odal Sparebank, som er en viktig samfunnsinstitusjon og samarbeidspartner ikke bare for innbyggere og næringsliv, men også for det rike kulturtilbudet i kommunen. Et godt naboforhold gjennom mer enn 60 år styrkes ytterligere ved at banken nå flytter inn under samme tak som biblioteket.

Samling inviterer nord-odølingene til aktivitet og utfoldelse. Et moderne, offentlig bibliotek er et åpent og imøtekommende arnested for kultur og kunnskap. Det skal stimulere til frie tanker, ytringer og samfunnskritikk. Som et samlingspunkt for integrering og dialog, og med et mangfold av aktiviteter, skal biblioteket stimulere til så vel refleksjon som framtidsrettet kreativitet i omgivelser som skaper tilhørighet og identitet.

Samling er en milepel i arbeidet med å utvikle Nord-Odal som et framtidsrettet lokalsamfunn. Med Samling som et bankende hjerte styrkes Sand som et levende, inkluderende og attraktivt tettsted.  VELKOMMEN TIL ÅPNINGSUKA! 

PROGRAM:

Tirsdag 1. september

Åpningsseremoni for Samling (lukket arrangement)

  • 12:00 – 13:00  i biblioteket

Jørn Lier Horst – Clue Serien

  • 19:00 – 20:00 i biblioteket

CLUE-SERIEN:  Jørn Lier Horst forteller blant annet om hvordan han bruker erfaringer fra tiden i politiet når han skriver. Han viser bilder fra saker han har arbeidet med, forteller om hvordan han løste sakene og hvordan han tar med meg opplevelsene fra politiet inn i bøkene.

Varighet ca 45 minutter.
Målgruppe: 9 til 13 år (5.-7. trinn)

Jørn Lier Horst – Krimtime

  • 20:30 – 21:30 i biblioteket

Krimtime med Jørn Lier Horst:  Jørn Lier Horst har bakgrunn som en av landets mest erfarne politietterforskere, men er best kjent som en av Nordens mest suksessrike krimforfattere. Han vil med bilder og eksempler fra sin etterforskningskarriere ta oss med i fotsporene til drapsmenn og andre brutale forbrytere – inn bak sperrebåndene, inn på åsteder og inn i sitt forfatterskap.
For bøkene sine er Jørn Lier Horst blant annet belønnet med den norske Bokhandlerprisen, Rivertonprisen, den nordiske Glassnøkkelen og den prestisjetunge Martin Beck Award.
I tillegg til krimbøkene om William Wisting skriver Horst også spenningsbøker for barn og unge, og står blant annet bak den populære serien CLUE-serien og bøkene om Detektivbyrå nr. 2.

Målgruppe: voksne

Onsdag 2. september

Frokostmøte for næringslivet. «Bærekraftige bygg og inventar»

  • 08:30 – 10:00 i Glenna / biblioteket

Sett av morgenen til tverrfaglig kompetansepåfyll. Lær om bærekraftige bygg og bruk av massivtre, og om hvordan sirkulærøkonomi er kjernen i forretningsmodellen til en møbelbedrift. Litteraturtips blir det også. Endelig program og påmelding (begrenset) annonseres snart. Og selvsagt blir det mulig å få en rundvisning i SAMLING etterpå!

Gå-hjem møte for næringslivet. «Business basert på lokale bio- og naturressurser»

  • 14:00 – 15:30 i Glenna / biblioteket

Sett av ettermiddagen til tverrfaglig kompetansepåfyll! Hør blant annet om lokale mineraler, vann og skog, og få inspirasjon til aktuell fag- og skjønnlitteratur. Endelig program og påmelding (begrenset) annonseres snart. Og selvsagt blir det mulig å få en rundvisning i SAMLING etterpå!

Elisabeth Nord: THE LEGION – FREMMEDLEGION

  • 18:00 – 19:30 i Glenna/biblioteket

Hva er det som får menn fra hele verden til å forlate familie, venner, kjærester og fedreland og verve seg til den franske Fremmedlegionen? Hva skjer med dem i et system som forteller dem når de skal spise, når de skal sove, og når de skal utkjempe andre lands kriger? Og hva har en ung, norsk kvinne i dette systemet å gjøre? Da Elisabeth Nords bror ville verve seg til Fremmedlegionen i 1999, bestemte hun seg for å bli med til Frankrike, der hun fikk god kontakt med mange av legionærene. Selv om broren aldri ble legionær, var Elisabeths nysgjerrighet vekket. Hun fikk lov til å filme og intervjue legionærene. Dette unike materialet presenteres nå i boken Min bror. Elisabeth Nord møter legionærer fra en rekke andre land, og gjør et dypdykk i sannheten om en av verdens mest omtalte og tidvis mest misforståtte armeer. Hennes arbeid med Fremmedlegionen har resultert i filmen Fremmedlegionæren (2001), samt en TV-serie som ble vist i flere land i 2007.

Elisabeth Nord er TV-produsent og regissør. Etter flere år i England og Frankrike flyttet hun i 2010 hjem til Ringsaker med sin familie der hun driver tv-produksjonsselskapet Fjords som har vært aktuelle med TV-serien «Hotell Kash King» på NRK. Det var arbeidet med dokumentarserien «The Legion» også kjent som «The Foreign Legion; Tougher Than the Rest» og boken «Min Bror» fra den Franske fremmedlegionen som førte henne til Frankrike der hun fulgte legionærer fra forskjellige regiment gjennom 7 år.

 

Fredag 4. september 

PILUTTA DEG – Astrid Lindgren; med Hege Rimestad og Sara Andersson (LUKKET ARRANGEMENT FOR BARNEHAGENE).

  •  13:00 – 15:00  i biblioteket

PILUTTA DEG gjorde stor suksess på veien i 2015 og 16. I 2020 fyller Pippi hele 75 år og vi tar opp igjen konserten med mange av Lindgren sine historier til ære for henne, så bli med på loffen og syng deg gjennom Astrid Lindgrens rike. På scenen kan du se noe du kanskje kjenner igjen: hvem brukte strømpa, paraplyen og flaggstanga? Bli med å gjette og syng med på sangene til Pippi, Emil, Marikken, Ronja og de andre skøyerne til Astrid Lindgren. Sara med gitaren kommer selv fra Småland, og forteller om Astrids liv med folk, fe og landskapet som inspirerte til historiene. Med på vandringen har hun Hege på fele, sag og munnspill.
HEGE RIMESTAD har vært en av landets mest profilerte felespillere siden hun var med i Amtmandens Døtre og Veslefrikk på 70-tallet. Hun har spilt med Mari Boine og Geirr Lystrup, utgitt egne CD-er, og i det siste besøkt mange bibliotek med «Dyriske strofer». Hege er også kjent som Rødnissejenta fra Jul i Blåfjell
SARA ANDERSSON har studert gitar på Musicians Institute i Hollywood, LA. Hun spilte i bandet Splitimage, som gav ut platen «Addicted to Chaos» i 2005. Er nå el-gitarist i Cocktail Slippers & Honky Tonk Angels (med bl.a Tove Bøygard) og har jobbet bl.a på Noroff videregående skole som lærer i lyd og medieproduksjon. For tiden studerer Sara musikk og helse ved Musikkhøyskolen .

«Lek med lyrikk»: POESI/SLAM/DIKT FOR BARN & UNGDOM  (LUKKET ARRANGEMENT FOR SKOLENE)

  • 16:00 – 17:30 i Milepelen Kulturhus

«Lek med lyrikk», Barn og ungdom presenterer egne dikt i originale og spennende framføringer.

 «En poetisk samling» : ÅPEN MIC DIKT SLAM AFTEN med Bjørn Ivar Lund

  • 18:30 – 20:30 i biblioteket

«En poetisk samling»  – en kveld med tanker og dikt i forskjellige uttrykksformer
Åpen mic – Diktopplesning, sang og slampoesi, med bl.a. Hans Ludvig Fredheim, Simen K. Nielsen, Nita Ruud, Sidsel Juell Theisen, Torill Bete Nilsen, Aina Helen Østby, Storm Bråthen og Bjørn Ivar Lund.

Keyboard: Jorid Rønningen.
Ledet av Bjørn Ivar Lund.

Lørdag 5. september

Yvonne Andersen / Øivind Roos

  • 14:30 – 16:30 i biblioteket

Yvonne Andersens besøk på det nye biblioteket blir av type bokbad sammen med Øivind Roos. Det ble laget teater av bokserien  Årringer sommeren 2019 med stor suksess, og det planlegges nye forestillinger i 2021.   De som kommer på bokbadet vil få se et miniteater fra «Livet i Lunderskog» der noen av de kjente og kjære karakterene, som bla. Mas-Karin og Sigrid Åsli dukker opp.

I konspirasjonsteorienes tid med John Færseth

  • 16:30 – 18:00 i Glenna / biblioteket

Hva er konspirasjonsteorier, hvor kommer de fra og hvorfor er det så lett å falle for dem?   John Færseth, forfatter av boken KonspiraNorge, innleder om kjente og ukjente konspirasjonsteorier.  For ikke mange år siden var konspirasjonsteorier noe obskurt og rart som man kunne more seg over. I dag preger de politikken i mange land, fremmes offentlig av statsledere og inspirerer til voldshandlinger samtidig som de brukes aktivt av dem som vil lage propaganda. Selv dem som forsøker å latterliggjøre konspirasjonsteoriene, er i noen tilfeller med på å gi dem ytterligere oppmerksomhet. Hvordan havnet vi her, og hva kan vi gjøre?
John Færseth er forfatter av bøkene «KonspiraNorge» og «Ukraina-landet på grensen», og har skrevet en rekke artikler for blant andre Dagbladet, Transit Magasin, VG og Fri Tanke.
Det blir anledning til å lufte meninger og stille spørsmål.

Søndag 6. september

Hanna Stoltenberg

  • 17:00 – 18:00 i biblioteket

Hanna Stoltenberg (f. 1989) er født og oppvokst i Oslo. Hun har jobbet som frilansjournalist for Aftenposten K, D2 og Morgenbladet. Hun ble tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris for sin første roman, Nada.

Opplesning etterfulgt av intervju/samtale.

Ole Øyvind Sand Holth

  • 18:00 – 19:00 i biblioteket

Ole Øyvind Sand Holth skal fortelle om arbeidet med boka «En helvetes jobb – Elizabeth Hoff og hennes syv år i Syria». Det er en reportasjebok som følger arbeidet til den norske jordmoren Elizabeth Hoff gjennom en av vår tids verste humanitære katastrofer. Boka er basert på en rekke reiser til Syria, og forfatteren lar oss bli kjent med det krigsherjede landet, og viser gjennom konkrete eksempler frem utfordringene til Hoff, som i sitt virke må forhandle med både krigsforbrytere og terrorister. Det er en fortelling om håpløse dilemmaer, storpolitisk spill, hverdagen i et av verdens mest lukkede land, om viktigheten av det man lærer på jordmorskolen.