– Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Og ved å komme hit i kveld og delta på det som skjer, så er det nettopp det vi gjør. Vi deltar på noe som er viktig – ikke bare for oss selv – men for verden og framtida.

Annonse

Av Gunnar Nygård

Dette sa Siv Norheim under markeringen av 75-årsdagen for atombombene over Hiroshima og Nagasaki 6. august. Arrangementet fant sted i Nord-Odals nye bibliotek, Samling, og rundt 60 personer, flere av dem ungdommer, var til stede. Kvelden ble avsluttet ved at de frammøtte samlet seg nede ved Sandsåa og satte fredslanterner på vannet og sang «Barn av regnbuen».

Nei til atomvåpen-markering
Fra markeringen nede ved vannet. (Foto: Gunnar Nygård)

Det var Toril Spilhaug Eide som sammen med Siv Norheim hadde tatt initiativet til arrangementet på vegne av Nei til Atomvåpen og Internasjonal kvinneliga for fred og frihet (IKFF). Nord-Odal bibliotek, Internasjonalt kvinnenettverk i Nord-Odal og Norsk Folkehjelp Odal var også delaktige i arrangementet.

Toril Spilhaug Eide orienterte om utviklingen av atomvåpentrusselen gjennom de 75 årene som har gått siden tragediene i Japan, og det var et heller dystert bilde hun tegnet av dagens verdenssituasjon. Hun understreket betydningen av at så mange som mulig nå står sammen i kampen mot utryddelsesvåpnene, også i Nord-Odal.

Spilhaug Eide tok også til orde for å starte ei freds- og solidaritetsgruppe i Nord-Odal, og hun utfordret Nord-Odals ordfører til å skrive under det internasjonale ordføreroppropet, der de kommunene som slutter seg til, støtter et internasjonalt forbud mot atomvåpen. Ordfører Lise Selnes reagerte umiddelbart og lovet å skrive under oppropet.

– Jeg er skremt av dagens gale verdensledere. Det er viktig at vi engasjerer oss og tar kampen for framtida og barna og barnebarna våre. Det betyr mer en noe annet, sa ordføreren.

Det var flere sterke og tankevekkende innslag under arrangementet. Erle Maria Fosshaug representerte de yngste og leste diktet «Hiroshima» av Jens Bjørneboe; Najiba Ahmadzai fortalte om sine opplevelser av krig og frykt i hjemlandet Afghanistan, og Jesper Arnesen fra Glåmdalen Sosialistisk Ungdom holdt appell.

Fredslanterner Sand
Mina Solløst var blant de mange som satte fredslanterner på vannet. (Foto: Gunnar Nygård)

– Det er viktig at vi har slike markeringer som dette her i dag, og jeg håper 75-årsmarkeringen over hele Norge vil sette fyr på debatten. For det er i mine øyne skammelig at Norge tilhører et mindretall i FNs generalforsamling som ikke ønsker å vedta et globalt forbud mot atomvåpen, sa Arnesen blant annet.

Lill Hege Aas-Eng, akkompagnert av Øyvind Rogstad, bandt det hele fint sammen med sine framførelser av kjente fredssanger. Nede ved åa bidro Anniken Urianstad og Trond Solløst med musikalske innslag.

Stille markering med lanterner. (Foto: Gunnar Nygård)