Et bittelite mikrobakeri med oppskrifter fra 1800-tallet åpner fredag på Skarnes togstasjon. Hos Villgjaer mikrobakeri kan du glede deg til surdeigsbakst, friskpressa juice, nykverna kaffe og ferske kanelboller. Nesten et lite stykke Oslo i Odal’n.

Annonse

Dypt konsentrert i å slipe den hjemmesnekra disken, drar innehaver, Helene Staksrudvangen, håndflata over den og smiler fornøyd, nå er den jevn og glatt til åpningen på fredag.

— Det blir en stor disk med hyller bak på veggen så man kan se og lukte alle bakevarene.

Det har tatt over et år å komme hit, lokalene måtte godkjennes av arbeidstilsynet for omregulering og kontrakter med Bane Nor måtte signeres for leie av de gamle “taxi-lokalene. Litt ombygging og fiksing som Helene kaller det, har lokalene fått nye rør, ledninger, gulv og nymalte vegger, bakeovner og kjøkken og et bittelite stasjons-bakeri ser dagens lys.

— Nå er det bare siste finpussen før jeg skal fylle stasjonen med bakelukt, ler Helene.

Urkorn og nybakt til reisende og lokale

Grov svedjerug, grov landhvete, minimalt med fin hvete, havregryn, solsikkefrø, gresskarkjerner, linfrø, valnøtter, frøblanding, havregryn, honning, grovmalt landhvete, hel bygg og massevis av surdeigs brød…
Her bakes det etter gammelmåten og oppskriftene er mye basert på Henriette Schønberg Erkens oppskrifter som er kjent innen surdeigs-miljøet.

— Det er kanskje ikke for alle, men mikrobakeriet blir et godt supplement til de andre aktørene på Skarnes. Og sammen skal vi tilby noe for alle og enhver, sier Helene.

— Villgjaer vil tilby blingsefrokost, ferskpresset juice, kaffe og kanskje noe søtt til pendlere og reisende. Bedriftspakker til firmaer i nærområdet og for bestillinger er det bare å ringe, sier innehaveren som melder at hun kan bake 45 kanelsnurrer i timen med sine spesielle steinovner.

Nostalgi og bærekraft

Kopper og kar er handlet hos Frivillighetssentralen på Skarnes, steinmalt og økologisk mel kjøpes fra Holli Mølle og de gamle serveringsbrettene har Helene fått tak i fra det gamle bakeriet og cafeen på Skarnes.

— For meg handler det om å ta vare på historien og dette bygget har mye historie, sier Helene og titter ut av vinduet på perrongen hvor reisende venter på neste tog.

— Jeg elsker togstasjoner og jeg hadde ikke åpnet noe annet sted, som selv har bodd et halvt år på Ladevangen stasjon i Trondheim. Det er noe helt spesielt med stemningen på en togstasjon.

Gode omtaler og klare kunder

I september fylte Helene opp sitt mobile bakeri og reiste til matfestivalen Brød og Cirkus på Årnes med kurven full av surdeigsbrød og rundstykker, og i en rekord fart ble alt solgt unna.

— Jeg er både henrykt og ydmyk over at så mange liker min bakst og i tillegg legger kunder igjen hyggelige omtaler inne på Instagram-siden til Villgjaer. Og at flere fra Årnes og Kongsvinger har ringt nå i etterkant av festivalen og spurt om når jeg åpner, det setter jeg stor pris på, smiler Helene blidt.

På fredag er det aller første åpningsdag og det åpner allerede klokken 07.00, da blir det utsalg av brød, kanelboller og kaffe.

Fremover vil åpningstidene være onsdag til fredag 07-13. Tilleggs åpent fredag 16-18. Lørdag 10-14. Stengt hver mandag, tirsdag og tredje lørdag hver måned.

— Velkommen på fredag! vinker Helene fra stasjonsvinduet, da vil det lukte nykverna kaffe og nybakt her.

Mikrobakeriet Villgjaer holder til i Skarnes stasjon.
Mikrobakeriet Villgjaer holder til i Skarnes stasjon.
Mikrobakeriet Villgjaer holder til i Skarnes stasjon.